Аеропониката се асоциира с употреба на много малко вода, автоматизация и високотехнологични системи. Но какъв е реалният потенциал на тази технология за отглеждане на храна икономично? Проблемите със сушата зачестиха в цял свят през последните години. Аквапониката и особено аеропониката влизат в играта, привличайки вниманието на земеделските производители, пише Futurefarming.com.

Селско стопанство 4.0: Какво ще стане със земеделската техника в бъдеще?

Тази технология поставя корените на растенията в затворена и тъмна среда, в която те получават хранителен разтвор чрез спрейове или мъгла. Нужни са много малко вода и работна ръка. Тогава кое спъва широкото приложение на аеропониката? Няколко са аспектите, които възпрепятстват нейната употреба, макар да е позната още от края на 50-те години на 20 век.

Преходът към аеропоника не е никак евтин. Технологията изисква сериозен капитал и оперативни разходи, казва Джоузеф Кидиад, американски специалист от Колорадо. Според него аеропоника се използва във всяка една развита държава, основно обаче като образователна система. Прилага се в под 5% от контролираните култивации, например оранжерии.

Аеропониката е нова технологична ера

Тя изисква използването на прецизни сензори, задвижващи устройства и софтуер, както и нови патентовани пръскачки.

Хранителен разтвор

Има два начина да се осигури хранителен разтвор на корените на растенията в една аеропонична система – чрез дюзи за спрейове и пулверизатори. Всеки един от тях има своите плюсове, но и минуси, сред които е и цената.

Запушване

Аеропоничната система използва пръскане с ниско налягане. Не е изключено да има проблем като запушване. Често той се дължи на компонентите в хранителните разтвори. Съвременните нововъведения позволяват тази спънка да намери адекватно решение.

Плюсове и минуси на аеропониката

Плюсове:
-    Използва много малко вода и работна ръка;
-    Изисква ниско потребление на енергия и в бъдеще дори още по-малко;
-    Осигурява прецизни условия за отглеждане на различни култури. Спомага за провеждането на изследвания.
Минуси:
-    Дюзите са изложени на риск от запушване;
-    Изисква високи капиталови и оперативни разходи, но новите технологии ще допринесат в бъдеще те да намалеят;
-    Не позволява лесен преход при отглеждането на различни култури.
 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Великобритания залага на вертикално земеделие след Брекзит

Ще влезе ли аквапониката в новата ОСП?

Босилек в аквапонична система. Струва ли си?

 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.