„Нови умения за цифрово земеделие“ беше темата на поредния семинар, който ЕПИ-АГРИ организира на 5 и 6 февруари в испанския град Аранхуес. Това е темата на брой 137 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: Дават на иноватори до 20 хил. евро, с които да развият бизнес идеята си

Досегашната работа на Европейското партньорство за иновации за селскостопанска производителност и устойчивост (ЕПИ-АГРИ) показва, че „цифровият профил“ на фермера е комбинация от осведоменост и умения. Затова е необходимо да се разработят специфични програми за обучение, които да помогнат на земеделските производители, съветници и предприемачи в селските райони да работят в един цифровизиран агро-хранителен сектор.

Целта на семинара бе да допринесе за разработването и прилагането на подходи и инструменти, чрез които стопаните да развият необходимите им умения за дигиталния преход в селското стопанство.

Над 150 участници от 15 европейски държави се включиха в първия по рода си семинар на ЕПИ-АГРИ, посветен на цифровите умения. 

„Трябва да се адаптираме към бъдещето, със и за нашите земеделски производители. Цифровизацията ще увеличи устойчивостта в селското стопанство“, каза по време на откриването Луис Планас, министър на земеделието в Испания. 

Той посочи, че Испания е заделила над 120 млн. евро за дигитализация на земеделието. Стратегията за осъществяването на този процес вече се изпълнява от миналата година и се крепи на три основни стълба – подкрепа за цифровизация на фермерите, защита на данните и развитие на нови бизнес модели.

Българският участник на семинара бе Борис Брестнички, дипломиран агроном, част от екипа, отличен с първа награда в първия български АгроХакатон AgriTechHack през 2019 г. Заедно с брат си Александър работят по развитието на SOURCED – мобилно приложение за проследяване на произхода и качеството на храните.

В панел на тема „Работа с цифрови технологии: опитът на фермерите“ Борис представи своя опит в компания за семепроизводство, в която са въведени иновативни технологии и софтуер. Те улесняват селекционния процес и работата с хидропонни разтвори.

В семинара на ЕПИ-АГРИ Борис Брестнички участва по предложение на Светлана Боянова – основател и председател на УС на AgroHub.BG – българския Цифров иновационен хъб за земеделие. 

„Чудесна възможност е да си сред фермери, агрохъбове, администратори и съветници. Рядко можеш да срещнеш толкова много хора, които да работят за едно добро земеделие. Тук можеш да се запознаеш с ресурсите, които са ти достъпни като фермер, и да дадеш своя принос в изграждането на картинката за бъдещето на дигиталното земеделие“, сподели своите впечатления от семинара българинът.

Днес фермерите в ЕС все повече се убеждават, че цифровите технологии са ключът към по-интелигентния, по-конкурентоспособен и ресурсно ефективен земеделски сектор. Много от тях вече се възползват от цифрови решения, но все още съществуват бариери пред по-широкото използване на нови технологии. 

„Слабата осведоменост и липсата на адекватни умения също са решаващи пречки за преодоляването им. По-добрата информираност и умения могат да помогнат на земеделските производители да намерят правилните цифрови решения, които да отговарят на техните нужди“, категорични са от ЕПИ-АГРИ.

Данните сочат, че техническите решения се използват все повече в различни административни и икономически сектори, за да се стимулира търсенето на цифрови умения. В бъдеще те ще бъдат необходими за 9 от 10 работни места, докато 44% от населението на ЕС – 169 млн. европейци, все още нямат основни цифрови умения. 

За да запълнят тази празнина и да увеличат използването на цифрови технологии в европейското селско стопанство и селските райони, страните членки признават необходимостта да инвестират в обучение и повишаване на квалификацията.

137 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на ЕПИ-АГРИ и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!”.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg