Използване на модели за прогнозиране на заболявания на прасетата в ранен етап и предоставяне на прозрачна информация за всички заинтересовани страни. Тези проблеми са във фокуса на пилотен иновативен експеримент по проекта SmartAgriHubs, който се изпълнява в Германия от Регионалния клъстер „Северозападна Европа“. 

Агроиновации: Работи се върху онлайн портал за напояване

Това е темата на брой 153 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Здравеопазването в свиневъдството и хуманното отношение към животните са неразривно свързани с употребата на антибиотици и имат все по-голямо значение както за обществото, така и за стопаните. В тази връзка този проект използва холистичен подход за подобряване на здравето на свинете, като същевременно намалява антимикробната резистентност. 

За постигането на тази цел всички съответни заинтересовани страни са интегрирани, за да предоставят на потребителите прозрачна информация. Цифровизацията на моделите за прогнозиране и внедряването на сензори дава възможност за непрекъсната оценка на здравето. Данните се анализират чрез самостоятелно разработени алгоритми, базирани на изкуствен интелект (AI). 

Нещо повече, това предсказва болести и нарушения в ранен стадий, като дава възможност на фермера да направи необходимите противодействия, за да поддържа прасетата си здрави.

Критерии като влажност, температура, шум, консумация на вода и фураж влияят значително на хуманното отношение към животните. 

В момента обаче тези биологични и икономически параметри не се записват или не се отчитат непрекъснато. 

Очаква се този експеримент да помогне в справянето с това стратегическо предизвикателство пред фермерите и ветеринарните лекари, като същевременно засяга проблема с употребата на антибиотици и здравето на прасета чрез устойчива екосистема.

Брой 153 на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на SmartAgriHubs и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!“.

 

Следете новите технологии в селското стопанство следете и на cap4us.agri.bg.