Зелената архитектура и екосхемите са бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП). Ние настояваме тези амбициозни цели да се запазят, но в същото време тежестта не трябва да пада само върху земеделците. Това каза българския евродепутат Атидже Алиева-Вели, по време на уебинар, организиран от Бюрото за връзка на Европейския парламент в България. Събитието е на тема „Бъдещето на Общата селскостопанска политика. Преходният период и реформата след 2022 г.“, а Агри.БГ го предаде на живо.

Ето как да изчислите икономическия размер на стопанството си


“Наред със зелените амбиции настояваме за баланс между основните стълбове на устойчивост - екологичен, икономичен и социален и то със справедливи доходи за земеделците. Няма как да проведем реформата без в центъра й да бъде самия земеделски стопанин. Наред с това настояваме и за гъвкавост за прехвърляне на средствата между стълбовете. По този начин държавите членки ще бъдат по-ефективни в подпомагането на фермерите. Ние сме “за” зелените инвестиции, както дигитализацията и иновациите, наред с производството на чиста храна”, обясни евродепутатът.


По думите й двете основни стратегии на ЕК - Стратегията за опазване на биоразнообразнието и Стратегията “От фермата до трапезата” са със силно застъпени хоризонтални политики. Според Атидже Алиева-Вели те трябва да намерят своето място в стратегическите планове на държавите членки. 


“В момента в ЕП ние работим по два доброволни доклада по тези стратегии, така че да можем да подпомогнем и да подобрим първоначалното становище на ЕК. Считаме, че Комисията трябва да направи оценка на финансовото изражение на тези две стратегии”, добави тя.


Всички тези новости и постигането на зелените цели изисква много нови инвестиции за земеделците, които пък трябва да бъдат обезпечени с финансов ресурс, категорична е Атидже Алиева-Вели.


“Тежестта в никакъв случай не трябва да пада само върху земеделците, а да е разпределена във всички части на веригата. Земеделците са част от решението в борбата с климатичните промени. Според мен основни цели като намаля на пестицидите могат да бъдат постигнати само с осигуряване на алтернатива. Отделно развитието на дигитализацията изисква и развитието на нови умения, квалификации и преквалификации. Затова е нужна силна синергия между политиките и стратегиите”, каза тя и добави, че е “изключително важно България да избере подходящия набор от мерки и интервенции, така че преходът да бъде успешен”.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg