България, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, и Румъния настояват за изравняване на субсидиите между страните-членки на Европейския съюз, съобщиха от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).

Това гласи декларация, подписана от министрите на земеделието на осемте източноевропейски страни по време на Конференция на високо равнище относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), проведена във Варшава.

Директни плащания и мерки по ПРСР влизат в новия Стратегически план

На събитието, освен представителите на осемте държави е присъствал и европейският комисар по земеделие и развитие на селските райони Януш Войчеховски.

В декларацията държавите заявяват, че изравняването на директните плащания е от съществено значение, за да се осигурят равни условия на всички земеделски производители в ЕС, по отношение изпълнението на целите на Съюза в областта на климата. Това не бива да се случва за сметка на държавите членки, които са под средното ниво на субсидиите.

Според участниците в срещата, прилагането на Зеления пакт, в областта на земеделието, ще означава по-устойчиво прилагане на химикали в селското стопанство, повишена защита на почвите, водата и въздуха, както и прилагане на климатични и екологични мерки в целия производствен цикъл. Тези нови стандарти ще изискват по-високи разходи от преди, инвестиции в екологични технологии, устойчиви решения и нови работни места.

По-високите нужди трябва да бъдат отразени при приемането на Многогодишната финансова рамка. Съгласие бе постигнато и по необходимостта бюджетът да запази своите нива от 2014-2020 г., което е оправдано от новите изисквания, произтичащи от Зелената сделка.

Според министрите, социалната и икономическа стабилност на земеделието следва да бъде постигната заедно с екологичната устойчивост на сектора. В реформираната политика трябва да бъдат запазени целите и техните положителни ефекти, насочени към нуждите на различните сектори на производството.

Такива са обвързаната подкрепа и националната преходна помощ. Спецификата на всяка държава членка - в това число структурата и заетостта в стопанствата, следва да бъде отчетена при прилагането на директните плащания.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

ОСП след 2020: Къде ни остави Финландия и какво подготвя Хърватия?

Министър Танева пред Агри.БГ: Подпомагането няма да спре през 2021 г. 

„Зелената сделка“ на ЕК: Позицията на земеделското министерство

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.