Една от основните задачи на Общата селскостопанска политика (ОСП) е да насърчава различните сектори в селското стопанство, да ги прави устойчиви и конкурентоспособни. 

CAP4US: Нови възможности за успеха на младите фермери

По данни на земеделското министерство един пример за устойчив сектор, благодарение на ОСП, е секторът на оранжерийните зеленчуци, чието производство бележи ръст с 28,1 на сто през 2018 г., спрямо година по-рано. Секторът е изключително важен, тъй като благодарение на него се дава възможност за по-продължително, устойчиво и ритмично снабдяване на пазара с прясна продукция.


Стоян Берберов от Пловдивско е един от многото успешни производители в този сектор. Той отвори вратите на стопанството си, за да ни покаже добрите примери в сектори. Събитието се проведе в рамките на втората част от кампанията „ОСП работи за нас: Бъди в час и участвай!“. Откритият ден се организира от AgriGate Media, Института за агростратегии и иновации и Смарт Агростарт, със съдейството на Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция.


Стоян Берберов обработва 150 дка. 90 дка са площите, които използва за ранните реколти зеленчуци, а останалите 2 блока се ползват за лятната продукция. В оранжериите си той произвежда красивици, домати, а в зимните месеци и марули. Стоян поема бизнеса от своя баща преди месеци, стопанството им обаче функционира още от преди 20 години. Изградено е с помощ по програмата САПАРД. И днес, 20 години по-късно, Стоян Берберов се опитва да поддържа, дигитализира и модернизира своето стопанство.


“Да, стараем постоянно да модернизираме производството си. Например тази година сме купили два нови хранителни възела. Както и много други дребни неща, които са си необходими”, обясни фермерът.

Оранжериите на Берборов са чудесен пример за интегрирана растителна защита, гарантирайки изцяло чиста продукция.


“Технологията е същата, както при отглеждането на краставици на бали слама. Разликата е само в начина на хранене. При нас става автоматизирано, следят се всички процеси - по специално киселинността и солевата концентрация на разтвора. Това става ежедневно, с вземане на проби от матраците”, коментираха пред Агри.БГ агрономите на оранжериите Росен Димов и Лиляна Райкова.

И днес оранжерийният сектор е изправен пред много предизвикателства. 

“Химичните средства започват да не вършат работа, неприятелите добиват резистентност, намножават се и ни създават големи проблеми с добивите най-вече и с качеството на продукцията. От тази година сме на биологични агенти”, разясни Лиляна Райкова.


В рамките на деня на отворените врати присъства и Пламен Абровски, експерт от Институт за агростратегии и иновации. Той разказа на присъстващите какви са позитивите на ОСП и по какъв начин фермерите могат да се възползват от пълния капацитет на програмата.

“В последната една година, благодарение на ЕС, популяризираме ОСП сред бъдещите земеделци и агрономи. Обясняваме на децата в професионалните училища и на студентите в университетите по какъв начин ЕС ги подпомага. Затова днес, когато говорих с истинските земеделски производители, си позволих да им кажа, че последната една година аз съм говорил пред бъдещето на българското земеделие, а сега пред настоящето ще говоря за тяхното бъдеще”, каза експертът.

Той даде и ценни съвети на присъстващите, които искат да се възползват от ОСП и през следващия програмен период.

“Бих ги посъветвал много активно да участват в обсъждането на анализите, които сега се изготвят и обсъждат, за да може да покажат и да докажат евентуалните проблеми, които имат. Защото едно е да се говори, съвсем друга обаче ще бъде реалността, когато се представят анализите. Затова те трябва да бъдат много внимателни, да внимават и да четат, това, което има вътре. Ако изведнъж някой анализ покаже, че за определен сектор - проблем няма, ще бъде след това много трудно да се адресират и да се търсят мерки за неговото решаване”, добави Пламен Абровски.


В новия програмен период се очаква държавите членки сами да предложат секторите, които да бъдат подпомагани, заедно какви мерки да бъдат приложени, защо да бъдат подпомагани и какви цели искаме да постигнем със самото подпомагане.

“Ние в момента сме в един много ключов период, точно преди стартирането на работата по стратегическите планове. На база на свободата, която регламентът предвижда, ние да имаме, в момента се подготвят трите ключови анализа. Те са изключително стратегически, защото в вследствие на тези анализи, ще се покаже къде имаме проблем и по какъв начин евентуално може да се обърнем към него. Едва след това, когато идентифицираме нуждите в тези анализи и защитим, че ние действително имаме нужда от подпомагане, ще можем да ги адресираме с адекватни мерки. Но адекватни мерки за България, а не общо европейски адекватни мерки”, каза още експертът от Институт за агростратегии и иновации.


За следващия период на ОСП, Стоян Берберов има големи планове.

“Ще разчитаме сега за следващия период на европейските субсидии. До сега не сме правили проекти, баща ми не е сметнал за нужно, може би да го прави. Но определено има нужда. Обектът ни е стар и има нужда от много сериозно обновление. Надявам се, че ще има бъдеще и ще има субсидиране и финансиране на едни такива проекти”, сподели Берберов.


ОСП е една чудесна възможност за всички фермери, които приемат лично и сериозно професията “земеделски производител”. Ако политиката бъде приложена правилно, тя не само да стимулира стопаните, но и да ги изведе на челни позиции, сред своите европейски колеги. Всичко това обаче зависи единствено от нас.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.