Въпреки пандемията от Covid-19 се очаква тристранните преговори между Съвета на ЕС, Европейския парламент (ЕП) и Европейската (ЕК) относно реформата на бъдещата Обща селскостопанска политика (ОСП) да започнат на 10 ноември. 

Вижте предложенията за финансирането по ПРСР

На срещата ще бъдат обсъден законодателния пакет за реформата на политиката след 2020 г., като ще се комбинират преговорните екипи по трите отделни регламента. Възможно е обаче тристранните  дискусиите да продължат дори до Великден 2021 г. Според запознати, спряганата втората дата на триалога е определена за началото на декември.

Във връзка с втората вълна от Covid-19, Германското председателство вече призова за приемане на предпазлив подход, тъй като регистрираните положителни случаи с коронавирус продължават да се увеличават, особено в Брюксел.

Преди дни изпълнителният вицепрезидент и комисар на ЕС, отговарящ за Зелената сделка, Франс Тимерманс, настоя бъдещата ОСП да има по-голям принос за опазването на околната среда и климата. Той беше изключително активен в Twitter, където изрази категорична позиция, че селскостопанската реформа трябва да се справи с предизвикателствата като изменението на климата и загубата на биологично разнообразие. Според него настоящата ОСП не успя да се справи с този проблем, пише topagrar.
На сегашното заседание на триалога, както и на следващото ще работи, за да гарантира, че приоритетите на Зелената сделка са взети под изключително внимание. 

„Трябва да балансираме връзката си с природата“, каза още Тимерманс.

Очаква се и комисаря на ЕС по земеделие Януш Войчеховски да подкрепи позицията на Тимерманс относно зелената политика. Най-вероятно, по време на тристранния диалог, Войчеховски ще подкрепи идеята, че приоритетите в Зелената сделка ще доведат до по-силни екологични резултати в новата ОСП.

Наред с това в периода 16-17 ноември, е предвидено заседание на Съвета по селско стопанство и рибарство. По време на дистанционното заседание ще бъдат обсъдени темите за хранителните отпадъци - оценка и напредък по проблема; конференция относно стратегията “От фермата до трапезата”, както и подготовка за срещата на върха на хранителните системи на ООН. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg