Депутатите приеха двата законопроекта за промени в Закона за подпомагане на земеделските производители - на ГЕРБ-СДС и на “Продължаваме Промяната” на първо четене.

Вижте законопроекта на ГЕРБ-СДС

Вижте законопроекта на "Продължаваме промяната"

Парламентарната група на ДПС обяви, че ще подкрепи двата законопроекта на първо четене с мотиви, че “се слагат рамки, усвояват се средствата по Плана за възстановяване и се осигурява устойчива национална програма за земеделските производители".
Иван Христанов от “Продължаваме промяната” уточни, че се приема 60% национално съфинансиране, което е ”ново политическо самочувствие на България в ЕК”, с което става ясно, че средствата стигат до приоритетните групи. Той поиска след две седмици да се създадат гаранции за това.

Вносителят Десислава Танева обяви, че ГЕРБ ще подкрепи двата законопроекта, като посочи, че има съгласи между всички парламентарни групи.
“Близо 100 000 земеделски стопани ще могат да продължат обичайната си дейност от 1 януари и ще се даде равнопоставеност с европейските производители”, напомни  Танева. За промени между първо и второ четене да се дадат 14 дни, реши парламентът.

Служебният министър Явор Гечев изрази подкрепа от страна на повереното му ведомство. 
В проекта на ГЕРБ-СДС е предвидено Министерството на земеделието да изпълнява функциите на Управляващ орган на Стратегическия план, национално съфинансиране на интервенциите в плана за развитие на селските райони в размер на 60 на сто. 

Министърът на земеделието ще движи всички юридически аспекти по Плана.
Създава се Механизъм за възстановяване и устойчивост, в него роля ще имат Министерство на земеделието и Държавен фонд “Земеделие”, Министерство на финансите.

Законопроектът на Росен Костурков от “Продължаваме Промяната” предвижда разширяване на предметния обхват на закона, като в него се включва прилагането на Стратегическия план и изпълнението на Националния план за възстановяване и право министърът на земеделието да утвърди със заповед методики за намаляване или отказване на плащания по мерките и подмерките на ЕС. 

Въвеждат се новите елементи на Интегрираната система за администриране и контрол, мониторинг на площта. Уреждат се схемите на директните плащания и прилагане на преходна национална помощ.
 

Предстои разглеждането на второ четена на законопроектите в Комисията по земеделие в Народното събрание, а след това отново в пленарната зала. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg