Проблемът на българското селско стопанство са недостатъчните субсидии в сравнение с други страни членки на ЕС и той не може да се реши чрез намаляване на ДДС за хрините. Обратното: необходими са повече приходи в бюджета, за да се постигне по-високо субсидиране на земеделските производители.

Постановлението за веригите: До 1,6% сухо мляко в киселото мляко?

Министърът на земеделието Десислава Танева заяви това в предаването „Брюксел 1“ на телевизия Bulgaria on Air.

“Предложения, касаещи промени в данъчната система, не може да бъдат разглеждани поотделно”, обясни министърът, запитана как ще коментира новото писмо на 22 браншови организации и синдикати от селското стопанство за намаляване на ставката по ДДС за храните.

Според Десислава Танева големият проблем на българските фермери е, че получават като цяло малко под 90% от средната субсидия за сектора в ЕС. Това е темата за така наречената външна конвергенция на финансовата подкрепа в селското стопанство.

„Ние искаме достигане на пълна конвергенция, тъй като сега ние нямаме изначално равнопоставеността“, обясни министърът.

Старите страни членки на ЕС настояват различията да се запазят, докато повечето по-нови държави в Съюза искат уеднаквяване на финансовата подкрепа за земеделските производители в навсякъде в Общонстта.

Продължават преговорите в ЕС какъв ще бъде бюджетът за извънредната мярка COVID-19 за селското стопанство. Очакванията на министър Танева са, че за финансова подкрепа на уязвимите браншове България ще разполага с поне 50 млн. лв. - неусвоени средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

Възможно е сумата да бъде значително по-голяма в случай, че в ЕС се вземе решение за увеличаване на средствата за тази мярка от 1% на 2% от общия бюджет. Окончателното решение по този въпрос се очаква до края на месеца.

„Най-голям регистриран ценови спад на доходите има при производителите на българска малсодайна роза“, каза министърът, като уточни, че този сектор ще бъде компенсиран от мярката COVID-19.

Кои ще бъдат най-засегнатите от кризата с коронавируса сектори, ще се установи след прибирането на реколтата, обясни Десислава Танева. 

Тези дни се подготвя анкетна карта – чек лист, с която служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще влязат на проверки в търговските вериги как изпълняват правителственото Постановление № 70 за предлагането на регионални храни в техните магазини.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.