За радост на земеделските производители, които възнамеряват да кандидатстват с проект по подмярка 4.1 в настоящия прием на 19 април, от земеделското министерство твърдят, че няма да има забавяне, отлагане или нещо извън планираното, заради политическия пъзел, който се натъкмява в момента в страната. 

МЗХГ отговаря: Няма да има забавяне по приема на подмярка 4.1

Именно за този прием си говорим със зърнопроизводителя Димитър Мачуганов. Питам го дали ще кандидатства. 

Аз нямам пропуснат прием, в който да не кандидатствам, без значение, че точките ми не стигат. Дори да нямаме особени шансове, ние си пускаме фиша за тотото, защото няма как иначе. Ще кандидатстваме задължително”, отвръща ми фермерът, като разказва вица за онзи, който много искал да спечели от тотото и все се молел на Господ това да стане. Накрая Господ му се явил и му каза: “Вземи пусни фиш!”.

Притесненията на фермери, че заради политическата ситуация има "шанс" да се забави приемът, според Мачуганов са неоснователни. 
“Това е най-лошото в България, че всеки свързва каквото и да се работи в тази държава, с това кой управлява. А така не трябва. В ДФЗ си знаят работата, защото ръководителите там не са вчерашни. А и нека нашите политици вземат практиките от другите държави - Белгия, Нидерландия, там с години няма правителства и какво - да не би да спряха да работят?”. 

Има го, разбира се, и фактора с манталитета на хората, съгласи се зърнопроизводителят и добави:

“Няма как да не споделя своето притеснение за договарянето за парите за възстановяване и че това е много важно за държавата. 
Трябва да си признаем, че без европейските инструменти, България ще има трудности с икономиката. Зависими сме от европейското финансиране, няма какво да се лъжем. Само като се огледате и се вижда - големите инфраструктурни проекти, земеделието ...

Знаете, че голяма част от субсидиите, които получаваме, отиват за рента. Това е един от най-големите социални инструменти в България - като изключим социалното министерство, ние сме следващите след тях. 
Това е икономика, в крайна сметка. И политиците, ако не узреят и не направят разумен ход, като договорят средства за България за възстановяване по европейския план, влизаме в неприятен филми”.

Питам за важните моменти за зърнопроизводителите в новата ОСП, но Мачуганов категорично заявява, че няма да дели фермерите на сектори. 

“Няма как. Това е структуроопределящо за нашия бизнес оттук нататък” и споделя, че според него е много важно да се обърне внимание на тенденцията Европа да позеленява.

“Това няма как да не ни засегне, защото това са нови изисквания, ново утежняване на нашата работа, претенциите, че нашият въглероден отпечатък е много голям - виждате каква кампания има срещу животновъдите. Всичко това набира все по-голяма скорост, защото голяма част от хората, които живеят в големите градове на Европа лесно се облъчват на темата екология и те не знаят колко труд и колко време отнема производството на едно хлебче, на една пържола или на една риба, която ядат. Това всичко е труд на една голяма маса от хора, които се грижат за храната на една още по-голяма маса от хора”, коментира земеделецът и продължава:

“И като се върнем към това, че вдигат летвата с позеленяването, е нормално да се притесняват всички фермери в България. Няма зърнопроизводители, няма зеленчукопроизводители, няма овощари, животновъди и прочие - изискванията да намалим вредните емисии, които създаваме, са към всички, а това означава допълнителни изисквания, които ще ни натоварят с допълнителни рестрикции, с ограничаване на възможностите да правим добри добиви. Причината е, че ще трябва да се съобразяваме с изискванията, които има, за да се изпълнява Зелената сделка”. 

Дали ще е по-добра новата ОСП от тази, която досега регулираше правилата на селското стопанство в Европа?
 

Димитър Мачуганов: Новата ОСП ще бъде по-трудна заради новите изисквания, няма как да не се утежни. 

 

"Няма да се лъжем - изискванията са много високи, болшинството от хората трябва да бъдат образовани на темата бюрокрация. А това тормози фермера - изисквания, норми, съображения и т.н. бюрокрацията е много висока”, обръща внимание Мачуганов на старата болка с бумащината.  

Той припомня и за времето, в началото на първите разговори за новата аграрна политика на Стария континент, когато тогавашният еврокомисар по земеделието Фил Хоган обясняваше, че трябва да има опростяване в ОСП и то най-вече заради бюрокрацията. 

“Имаше идея да бъде до голяма степен облекчена, опростена с цел фермерът да си гледа повече работата, отколкото да бъде в институциите. Това нещо се загуби сякаш и продължихме да говорим на темата екология. Това е нормално - зелените са силни в Европа”, посочва фермерът и обобщава: 

“Не мога да кажа, че новата ОСП ще бъде цветя и рози. Докато му свикнем и ще дойде новият период”. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg