Отпада изискването за плодовитост и брой раждания за обвързано подпомагане на млечни крави. Остава обаче другото условие, заложено в Стратегическия план за новия програмен период – животните да са на възраст до 10 години.

Гласувайте: Доволни ли сте от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г.?

Това стана ясно по време на заседание на Тематичната работна група, на което Министерството на земеделието представи доработения проект на интервенции, които ще се прилагат от догодина. 

„Въпреки нашите искания, почти нито едно от тях не е удовлетворено. От Министерството обещаха, че пак ще помислят, въпреки че няма време. Ако не го направят, ще трябва отново да пътуваме до Брюксел, защото всичко, което се прави, е без знанието и съгласието на всички животновъди в страната“, афектирано коментира Пенка Христова, почетен председател на Съюза на животновъдите в страната, пред Агри.БГ. 

Накратко тя отново припомни какви искания са поставени на масата и какъв е бил отговорът на ресорното министерство на днешната среща.

Преходна национална помощ

Нашето искане е да бъде премахнато изискването за 70% задържане на животни спрямо референтната 2018 година. В момент на криза и война ние не знаем какво ще се случи за в бъдеще и не можем да поддържаме тези бройки, особено в настоящата тежка ситуация с изхранването. 

Тези пари се дават за преструктуриране. Дадохме и решение за такова преструктуриране. Ако една ферма не функционира и няма животни, но иска да получава тези референтни средства, да бъде запазена и затревена. Така го правят в Нидерландия и други страни членки. По този начин се ограничават и вредните парникови емисии в унисон със Зелена сделка.

Мляко за изхранване на телета

От Министерството на земеделието категорично отхвърлиха идеята за такава програма за подпомагане. Идеята е с моето мляко да изхранвам собствените си телета. Казаха, че са имали отрицателен коментар от ЕК относно стопаните, които си хранят прасетата с мляко. Ние сме категорични, че трябва да се наложи по-строг контрол и млякото да се ползва за идентични животни.

Обвързана подкрепа

В момента се изисква доказване на реализация в размер на 4 тона мляко за животните под селекция и 2 тона за останалите млечни крави. От бранша настояваме от 2023 г. да има нов литраж за доказване на млякото или той да отпадне изцяло, за да можем да бъдем свободни да продаваме не само на мандрите, но и на други предприятия. Това е във връзка с оцеляването ни в този момент.

Нова интервенция за подсяване и обработка на пасища

Настояваме да има изискване за наличие на животни. В противен случай ще започне изземване на пасища и то от зърнопроизводители. За тази дейност те ще вземат подпомагане и то в доста по-големи размери, отколкото ако засеят зърно. Ангажиментът е петгодишен и се получават повече средства.

Пасторализъм в националните паркове

Оказа се, че отрицателната екологична оценка, която МОСВ дава, е на база на доклад на БАН. Настояхме да се запознаем с него, но от екоминистерството ни отговориха, че за този доклад трябва да питаме нашето земеделско министерство. От МОСВ са категорични, че няма как да дадат положителна оценка за мярката при наличието на отрицателен доклад от БАН. Тогава попитахме МЗм защо се оправдават с отрицателното решение на МОСВ, но още чакаме отговор.