Достъпът до кредити и до земя е основен проблем пред навлизащите в земеделския сектор, заяви Кристиан Ламбер, председател на най-голямата фермерска организация в Европа – Сора-Cogeca.

85 млн. лв. допълнително за земеделие

Какво е нужно на селските райони, и в частност на фермерите, които работят в тях, бе тема на неформална среща на министрите на земеделието, проведена в Словения на 7 септември. 

Лидерът на фермерската организация каза още, че ролята на селските райони е недооценена и недостатъчно възнаградена. Тя призовава вземащите решения да подкрепят амбициите си за новия програмен период с необходимото финансиране. 

Ламбер настоява да бъде отговорено на нуждите на селските райони с политики, които са реалистични и лесни за прилагане. Те трябва да са адаптирани към реалностите в селските райони и в полза на местните общности. 

По нейни думи е нужно да се насърчава социалното приобщаване и да се признае ролята на жените в селските райони, включително в селското стопанство. 

Цитирайки председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която каза, че Европа няма да бъде цяла без селските си райони, Ламбер добави, че Европа няма да бъде цяла без своите фермери, производители на храни в ЕС.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg