Младите хора са тези, които ще прилагат новата Обща селскостопанска политика (ОСП). Тя пък, от своя страна, дава заявка за широки възможности и голямо развитие на всички, ангажирани в селското стопанство на Стария континент. 

Решили сте да бъдете земеделски стопанин?! Запознайте се с условията

Чуйте историята на младия фермер Ерик Борисов, който на 26 години стопанисва ферма със 120 овце от породата Плевенска черноглава.

"Плевенската черноглава овца е една от най-старите породи в България. Тя е автентична за нашия регион. Преди стотици години, когато сме били в периоди на война и в супер трудно положение, тази порода ни е изхранвала и е поддържала държавата.

Тя е кръстоска между двете чужди породи Цакел и Цигай и преди около век е била най-разпространената в България, защото е универсална. Става и за месо, и за мляко. Не е капризна към климатични условия и може да се гледа изцяло пасищно. 

В моя регион страшно много хора отглеждаха Плевенска черноглава и е тъжно да видиш как породата, която представя Плевен и гордо брани своето име, изчезва лека-полека. Доколкото знам, през 2021 г. има само около 12-13 000 животни, което е плачевно. Но докато аз съм тук и се занимавам с животновъдство и овцевъдство, тази порода ще я има и ще просъществува", категоричен е младият фермер.

Идеята на цялото му стопанство е не е да дава мляко на мандри, а да има собствен затворен цикъл.

"В момента специализирам в производството на сирене, кашкавал и кисело мляко, които са само със суровина от моята ферма. Не вземам от други. Породата ме предразполага, тъй като е универсална - 50% месо и 50% мляко. Докато в момента мои колеги залагат на чуждестранни, популярни породи и ги гледат или за мляко, или за месо.

Аз също имах такива намерения преди години, но в крайна сметка заложий на това, което ми е в кръвта. Имам чувството, че по някакъв начин съм свързан с Плевенската черноглава овца. Дядо ми ги отглежда цял живот. Като завърших, имах планове да се развивам в София, но в крайна сметка избрах село Ясен и изобщо не съжалявам за това", обясни Ерик пред Агри.БГ.

Заедно с дядо си се опитват постоянно да инвестират във фермата и да я подобряват.

Ерик Борисов: Трудно е, няма да крия и да лъжа, но когато имаш желание и си упорит, и трудолюбив, нещата се случват рано или късно!

Според него Общата селскостопанска политика (ОСП) помага много не само на младите фермери, но и като цяло.

"Стига да знаеш накъде отиваш, ОСП ще ти помогне по всякакъв начин. Постоянно излизат мерки за млади фермери. През 1-2 години излизат различни програми. Така че моят съвет към тези, които ще започнат да се занимават с това, е ако им харесва, да го правят. Има много трудности в сектора и ако не ти харесва това, с което се занимаваш, ще се откажеш още на първата. А това не е добре, защото влагаш средства, инвестиции в нещо, в което не знаеш дали е за теб, и просто няма смисъл да си губиш времето. 

Аз съм вече 5 години в този бранш и знам, че това нещо е за мен. Свикнал съм с трудностите, със селския живот, с това, което се занимавам, и оттук нататък само нагоре", заключи Ерик Борисов.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg