Новите технологии са призвани да променят класическия подход в производството и преработката на хранителни продукти, начините на доставянето им и културата на потребление. Доказателство за това са компании от цял свят, които подадоха 1200 заявки с описания на своите стартъпи, за да попаднат в реномирания списък FoodTech 500, информира sifted.eu.

Два вида техника издърпаха пазара на агромашини

Във финалната фаза на пресяването голяма част от компаниите са европейски. По данни на платформата Forward Fooding през последните 5 години обемът на инвестициите в европейски иновации се е утроил: от 538 млн. евро през 2014 г. до 1,6 млрд. евро през 2019 г.

Агри.БГ хвърли поглед на фермерските иновации и откри няколко, на които си струва да се обърне по-специално внимание.

Британският стартъп Growing Underground е обещаващ с това, че използва лондонските бомбоубежища, за да създаде на тяхно място вертикални ферми. Става дума за аквапонични системи на дълбочина 30 метра, които дават реколта целогодишно.

Френската компания Agricool също залага на вертикалните ферми, но ги използва в транспортни контейнери. Така плодове и зеленчуци могат да се отглеждат в очертанията на градовете, близо до крайния потребител.

Друга френска компания Naio Technologies привлече почти 20 млн. долара за производството на автономни роботи за селското стопанство. Предстои масовото им производство.

Sencrop – трета обещаваща компания от Франция, помага на фермерите да измерват влажността на почвата с помощта на датчици. Така агрономите получават актуални сведения на мобилните си устройства, без дори да се налага да влизат в нивите.

Ред компании разработват начини производителите на хранителни продукти да стигат до потребителите без посредници. Такива са Emerge, PIELERS и др.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Строи се гигантска оранжерия за 100 млн. долара

Мобилни кланици за хуманно отношение към животните

Кои са трите стълба на консервационното земеделие?

 

Следете новите технологии в селското стопанство и на cap4us.agri.bg.