Голямото чакане на Индикативния график за директните плащания за Кампания 2022 до края на годината приключи. Сега започва голямото чакане на плащанията.

Вижте кога изплащат останалите 85 млн. лв. от парите за извънредната помощ

Спрямо миналата година публикуването на графика даже подрани. Тогава той беше достъпен за фермерите на 19 октомври, а тази година добрата новина дойде на 10 октомври. Но ако погледнем още по-назад във времето, например в 2020 г., така ценната табличка беше готова още на 13 август. 

Тук искаме да направим едно уточнение – има времева разлика между готов график и такъв, който чака да бъде подписан от ресорния министър, за да бъде официално публикуван. 

Нека се върнем на 2020 г., когато първите плащания по националните схеми за преходна национална помощ започнаха още през октомври (ПНДЖ1 на 20 октомври и ПНДЖ3 на 4 ноември).

Забавянето на преходната помощ тази година донякъде може да бъде оправдано с намерението на ДФЗ да изплати бюджета по ПНДЖ1 за говеда и биволи в максимален обем още при първия транш. Става дума за около 90%, научи Агри.БГ. По ПНДЖ3 това няма как да стане, защото помощта за овце-майки и кози-майки е обвързана с производството.

Похвална тази година е и амбицията на ДФЗ да изтегли мярка 12 „Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите“ с няколко месеца. За сравнение през Кампания 2021 това се случи чак на 27 май 2022 г., докато сега е посочен срок на плащане между 20 и 30 декември тази година. 

Тук има обаче една уловка – средствата по мярка 12 ще бъдат изчислени по първоначалния слой „Площи допустими за подпомагане“, при условие че Фондът своевременно разполага с данните в него. Тогава евентуално преди Нова година те ще бъдат по сметките на стопаните.

Изтеглянето на това плащане се прави с цел България да не загуби средства по ПРСР до края на настоящия програмен период – тоест 31 декември 2022 г. Имаше идея по същия начин да бъдe изтегленa и мярка 14 за хуманно отношение, но явно тя е отпаднала във времето.

След публикуване на индикативния график за Кампания 2022 негативните коментари не закъсняха. Читател на Агри.БГ недоволства: „Закъснявате! От предходните години сте на светлинни години! Какъв ноември, какъв декември!? От 15 октомври трябваше да започнете плащанията към животновъдите“.

Друг е на мнение, че изпълнителният директор на Фонда явно няма да спази гръмките си обещания, че забавяне по плащанията няма да има

„От графика става ясно, че ще се стартира със забавяне на плащанията по националните схеми. Да не говорим, че при тази инфлация частично плащане по едната схема е жива подигравка. Какво стана и с обещанието, че ще има подпомагане чрез прехвърляне на пари от ПРСР? Там тишина... и нищо...“, припомня той.

За съжаление, и браншът е в неведение как точно ще се програмира третата извънредна мярка за държавна помощ заради войната в Украйна. Знаем само, че някои сектори ще бъдат доподпомогнати, но по нов механизъм за доказване на производството

Докато чакаме заедно, споделете дали сте доволни от Индикативния график за директните плащания до края на 2022 г. Включете се в тематичната анкета на Агри.БГ и дайте воля на коментарния си порив под статията.