До 11 октомври браншовите организации могат да изпращат предложения за бъдещата зелена архитектура на Общата селскостопанска политика 2021-2027 г. (ОСП).

СЕПП и екосхеми: Министерството хвърля повече светлина

На видеоконферентни срещи Министерството на земеделието запозна бранша с актуалното състояние на дебата за ОСП. В момента се работи върху Обща позиция на Съвета на министрите относно проекта за регламент за Новата ОСП. Тя трябва да бъде гласувана на следващото заседание на земеделските министри на 19 – 20 октомври. 

След като тази позиция бъде подкрепена от държавите членки, Германското председателство ще получи мандат за преговори с Европейския парламент (ЕП) и Европейската комисия (ЕК). 

Във връзка с предстоящия Съвет и работата по Стратегическия план от ресорното министерство призовават стопаните да представят предложения за зелени практики, които са приложими и работещи в сектора у нас.

Целта е да се намери работещ механизъм за компенсиране на земеделските производители, да се постигне екологичен ефект и да се запази конкурентоспособността на секторите, уточняват от МЗХГ и добавят, че екосхемите ще бъдат контролируеми с минимална административна тежест за стопаните.

Предложенията за зелена архитектура могат да бъдат изпращани на [email protected].

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.