В момента се намираме в ситуация, в която има много шум за нищо. Така зам.-министърът на земеделието Георги Събев коментира изказването на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) Николай Каварджиклиев относно неговото отстраняване от поста

“На заседанието на Управителния съвет на ДФЗ господин Каварджиклиев сподели, че той самият е възнамерявал да напусне ръководството на фонда и при гласуването в промяната на ръководството, той гласува за своето освобождаване”, каза Събев и добави: “Това, което забелязах от изкаването му са политически тези, изразявани в общественото пространство в последните дни. те са свързани с предизборната ситуация, в която сме”. 

Докато “нашите” и “вашите” си разменят постове и уволнения, фермерите искат обещаното и то навреме

Събев специално подчерта и обърна внимание на това, че промяната в ръководството няма да доведе до промени от планираните приеми по схемите и мерките на ПРСР и от планираните плащания към земеделските производители

Причината за тази необходима забележка е, че ден по-рано Каварджиклиев обяви, че вероятно ще има забавяния на плащанията. 

Георги Събев: В рамките на тази календарна година по директните плащания се очаква средствата да достигнат близо милиард. Тези плащания ще се осъществят в срок и няма да се повлияят от промените във Фонда. 

Служебният зам.-министър на земеделието каза, че в министерството дори са създали екшън план как да бъдат минимализирани и дори предотвратени възможни загуби. 

Той призна за трудности в комуникацията между двете институции - аграрното министерство и фонд “Земеделие” през последните няколко месеца. 

“Компонентът устойчиво селско стопанство, който е част от Плана за възстановяване и устойчивост въобще не е постигнал никакво развитие, що се касае до взимането на основните политически за неговото прилагане в България”, посочи Събев пред bTV.

По думите му  по подмярка 4.1 - всички документи ще бъдат обработени най-късно до края на септември, а по подмярка 4.2 - най-късно до края на годината. 

“Всеки може да отправя обвинения. ДФЗ, както и министерството работят със същите експерти, които са работили и през последните години, включително и миналата”, обобщи Събев и припомни, че забавянето на огромен брой проекти бе оповестено още при встъпването в длъжност на първия служебен кабинет през миналата година и до известна степен то бе наваксано още при ръководството на предшественика на Николай Кавардижклиев - Борис Михайлов (който в момента е ръководител на НАП - бел. ред.)

В същото време зам.-министърът посочи, че сумата от 50 млн. евро трябва да бъде разплатена до 31 декември 2022 г. и загубата на пари от програмите на ЕС няма да се осъществи. 

“В министерството имаме разработен план и са предприети необходимите стъпки, така че тази сума да не бъде загубена”, обясни той. 

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg