Бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), финансовата подкрепа за фермерите и започналите вече реформи, ще бъдат обсъдени от депутатите в комисиите по земеделие и околна среда заедно с експерти днес следобед в Брюксел.

Новият еврокомисар по земеделието поиска повече пари за фермерите

Отначало общественото изслушване ще се фокусира върху бъдещето на директните плащания и развитието на селските райони. Специално внимание ще бъде обърнато върху новия модел на изпълнение на целите, който ще се основава на националните стратегически планове на ОСП.

По време на отделен панел ще бъде обсъдено финансирането, управлението и мониторинга на ОСП.

Последният дебат днес ще бъде посветен на общата организация на пазарите и мерките, свързани с пазара за защита на земеделските производители и качествени продукти.

Както е известно, предишният състав на Европейската комисия представи представи своите законодателни предложения за новата ОСП още през 2018 г. Тогава депутати отправиха критики, че в планове за реформа липсва амбиция и подходяща бюджетна подкрепа.

През април 2019 г. комитетът по земеделие прие три предложения, свързани с реформата на ОСП. Това бяха проектите на трите регламента - за стратегическите планове, за общата организация на пазарите и за финансирането, управлението и мониторинга на ОСП.

Във времето до европейските избори през май тази година обаче Европарламентът не успя да разгледа предложените нови регламенти. 

ЕП: "Председателската конференция - председателят на ЕП и лидерите на политически групи, реши на 16 октомври Парламентът да възобнови работата си по реформата на политиката на ЕС в областта на селското стопанство въз основа на текстове, одобрени от Комитета по земеделие през април. Тези текстове ще бъдат изменяни на пленарно равнище от политически групи или група от поне 38 евродепутати."

Реформата на ОСП е тясно свързана с работата по бъдещия дългосрочен бюджет на ЕС. Парламентът категорично отхвърли евентуалните съкращения във финансирането на ОСП, но окончателното решение се очаква след приемането на общия бюджет на ЕС – Многогодишната финансова рамка (МФР). Нейното обсъждане е насрочено в дневния ред на евродепутатите на 12-13 декември.

Бъдещите закони на ЕС за селскостопанска политика ще бъдат приети съвместно от Европейския парламент и Съвета на министрите на земеделието на страните членки на ЕС.

Можете да следите изслушването на живо от 16:30 ч. вългарско време през ЕП на живо или да гледате повторението по-късно чрез Video on demand (VOD).

Следете темата и на cap4us.agri.bg.