В новия програмен период биологичните производители вече ще трябва ежегодно да доказват реализация. С въпроса под каква форма ще се случва това и какви количества ще се изискват, се обърнахме към Лидия Чакръкчиева – главен експерт в дирекция „Развитие на селските райони“ в Министерството на земеделието. 

Биопроизводителите вече ще доказват реализация на продукцията. Само че никой още не знае как

„В момента разработваме нормативната база и сме в активна комуникация с отговорните институции. Обмисляме възможно най-приемливи варианти, които ще бъдат предложени на обществено обсъждане. Предстоят срещи със заинтересованите страни, на които да предложим текстове на наредби и да чуем и тяхното мнение. Що се отнася до количества, които ще изискваме като реализация, също предстои да бъде обсъдено“, отговори експертът. 

Една част от изискванията, на които трябва да отговарят биологичните производители, остават същите – да имат сключен договор с контролиращо лице и да спазват изискванията на Регламент (ЕС) 2018/848. Новото е, че ангажиментите се разделят – за период на преход и за поддържане на биологично производство. 

„Ангажиментите ще са петгодишни и подпомагането ще е по съответната ставка за периода на преход или за биологично производство. Опитваме се максимално да облекчим земеделските производители от гледна точка на предоставяне на документи. Голяма част от досега изискваните документи ще се опитаме да бъдат проверявани през публични регистри“, обеща Чакръкчиева.

Тя обясни, че към текущи ангажименти не биха могли да се включват нови площи в период на преход. Ангажиментите, поети по мярка 11 в предходния програмен период, ще продължат да се изпълняват по досегашните условия до тяхното изтичане. Периодът на последните ангажименти ще изтече през 2024 г. Нови площи в период на преход ще могат да се включват по интервенцията за биологично растениевъдство, заложена в Стратегическия план. 

Освен това няма да се изисква оценка на трайните насаждения при поемане на ангажимент за биологично растениевъдство. Още през 2022 г. беше направена промяна в нормативната база на мярка 11, която ще продължи да се прилага и в Стратегическия план. Оценката дали насажденията са плододаващи, или в младенческа възраст ще се прави от контролиращите лица. Тази информация се въвежда в биологичния регистър и Държавен фонд „Земеделие“ ще черпи информация оттам. 

На въпроса дали един биологичен пчелар може да кандидатства и по екосхемата за насърчаване на естественото опрашване, Лидия Чакръкчиева отговори отрицателно. Двете интервенции няма да могат да се комбинират, защото покриват едни и същи разходи. Идеята е да се избегне двойното финансиране.

В края на месец март Министерството на земеделието публикува и други отговори на въпроси, поставени от фермерите по време на националната информационна кампания. Един от тях е дали може да се комбинират екосхемата за подпомагане на биологични животни и интервенцията „Хуманно отношение към животните“. Отговорът е отрицателен.

Отново с цел избягване на двойно финансиране фуражните култури няма да могат да получат подпомагане по интервенцията „Биологично растениевъдство“. Те са включени в подпомагането по екосхема за поддържане на биологично земеделие (селскостопански животни), обясняват от ресорното министерство.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg