Дебатите около следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европа 2021 - 2027 г. доведоха до заключението, че отново ще е нужен преходен период. Това е така заради основните актове, уреждащи политиката, както и последващите такива, които не успяха да бъдат приети до януари 2020.

АГРО АНКЕТИ

Очакванията са новата правна рамка да започне от 1 януари 2022 г.

В хода на тези процеси, нашето Министерство на земеделието, горите и храните поиска от Брюксел в регламента за преходните правила на ОСП, да се включи възможността за прилагане на Преходната национална помощ, като същата да продължи да се прилага до приемането на правилата на новата ОСП.

Мнението на българските фермери относно необходимостта от преходен период в селскостопанската политика, отрази Агри.БГ в своята анкета:

От 140 гласа:

  • 40% от отговорилите смятат, че новата ОСП определено се нуждае от преходен период, срещу 27%, които не мислят, че е нужно. 
  • 5% вярват, че политиката няма да работи пълноценно без преходен период, а 6% не могат да преценят. 
  • Забелязва се и силен процент на мнението, че преходният период ще стопира субсидиите - 21%

Преходният пакет от мерки, обаче, цели да предотврати именно това. Той включва набор от правила, осигуряващи плавен преход към бъдещата селскостопанска политика на ЕС.

Първата част от него вече е приета, за да се предостави яснота на земеделските производители през 2021 г.

Одобреното в началото на месеца от ЕП техническо предложение за актуализиране на правилата за финансова дисциплина и гъвкавост между стълбовете, продължава правилата от 2015-2019 г. за прехвърляне на пари от националните пакети за развитие на селските райони към 1-ви стълб (директни плащания), за финансовата 2021 г.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.