Темата за таван на плащанията в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) остава на дневен ред сред дискусиите между браншовите организации. На последното заседание на Тематичната работна група (ТРГ) отново не стана ясно дали таван ще има или, въпреки поставения въпрос от страна на фермерските организации към представителите на аграрното министерство, научи Агри.БГ.

Кандидатстване по ПРСР - кой ще има предимство?

За момента се изтъква причината, че “регламентите не са готови и обсъждането на темата за таваните предстои”. Въпреки че все още няма нищо известно - нито бюджет, нито пък регламенти, заседания се провеждат всяка седмица, което може би е “опипване на почвата”, разсъждават земеделци. 

От бранша определено смятат, че срещите и обсъждането са полезни и важни, но към момента никой не е получил писмен или устен коментар на което и да е становище, изпратено от браншовиците.

“Според мен от МЗХГ си сверяват часовниците. Пускат тема - изговаря се и се виждат нагласи, очаквания и тн. После пускаш някакви становища. Защо ще пускаш становище преди заседанието на ТРГ-то не ми е много ясно, но....становища пускаме след ТРГ! И то да го пуснеш, добре, ама никой не ги отразява”, коментира пред Агри.БГ Симеон Караколев - съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА).

От прессъобщение на земеделското министерство след поредното заседание на ТРГ става ясно, че дискутираните теми са били няколко - проектът на мярка „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани“, заедно с интервенцията за „Допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост.“

Базовите критерии на проекта на мярка „Допълнително подпомагане на доходите за млади земеделски стопани“ се запазват, т.е годината на първо подаване на заявление младите фермери следва да не са навършили повече от 40 години. Не се променя и условието за периода на създаване на стопанството - не повече от 5 години преди кандидатстване по схемата.

Запазва се 30 ха максимален праг за площи при изплащане на подпомагането по тази интервенция. Този праг насочва плащането предимно към малките и средни по размер стопанства на млади земеделски стопани. И през следващия програмен период се запазва изискването за професионален опит и/или образование в аграрния сектор. При годишното плащане за първите до 30 ха допустими за подпомагане площи, изплатено допълнително към основното подпомагане, се въвежда ежегодно нарастваща ставка, обясняват от ресорното ведомство.

На заседанието на ТРГ беше представена и интервенцията за „Допълнително преразпределително подпомагане на доходите за устойчивост.“ Опитът от прилагането на Схемата за преразпределително плащане през периода 2014-2020 г., показа че плащането, като добавка за първите 30 ха към основното плащане на площ, допринася съществено за повишаване на подпомагането от директни плащания и подобряване на доходите на малките и средни по размер стопанства. В съответствие с дефинираните потребности предложената интервенция предвижда подпомагането да бъде насочено към стопанства с размер до 500 ха, които ще получават подпомагане за първите 30 ха.

“Оказва се, че по статистика 29 ха е големината на масовото стопанство. Затова и от министерството фиксират 30 ха. Ние в дебатите на ТРГ-то коментирахме, че трябва да имаме аргументи защо не искаме да е 30 ха. Таня Дъбнишка предложи модулирана ставка”, обясни Караколев.

От своя страна Янка Попова - съпредседател на НОКА, добави: “Ние - приоритетните и чувствителни сектори искаме да има тавани. Не сме коментирали точни цифри, но за нас е важно да има тавани, които да отсяват по-висок процент намаление (т.е да се взима от големите) и това да формира един по-голям бюджет от настоящото Преразпределително плащания (ПРП).

МЗХГ предлагат допустими кандидати да са само стопанства до 500 ха. Според нас, в резултат на по-високия бюджет, който ще се генерира по линия на намаленията и по линия на това, че вече ограничаваме кандидатите до 500 ха, отново ще се увеличи бюджета. Затова и ние им предлагаме да помислим тези 30 ха да станат повече. Колко повече? Калкулациите ще го покажат. Но ставката да не пада от настоящата, която ползват стопаните”.

Към момента не е ясно как е направена калкулацията за размера на стопанствата.

“Накрая, ако след всичко това остане бюджет, който не може да бъде преразпределен, нашето предложение е той да се прехвърля като целеви бюджет за приоритетните сектори по втори стълб. Ясно е, че всичко са само някакви предварителни разговори, но ние искаме тези 300 дка да се увеличат малко. Според нас това е възможно. Колко? Колкото калкулациите покажат”, заключи Попова.

Следете темата и на cap4us.agri.bg