Прием по подмярка 16.1 „Подкрепа за сформиране и функциониране на оперативни групи в рамките на ЕПИ“ ще стартира до края на годината. Такава е амбицията на земеделското министерство. Това стана ясно по време на заседание на комитет по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), което се провежда в петък, 19 ноември 2021 г., научи Агри.БГ.

Гласувайте: Доволни ли сте от работата на служебния министър и екипа му?

В рамките на заседанието на Комитета беше представена годишната индикативна работна програма за 2022 г. по ПРСР. Като от аграрното ведомство уточниха, че работят по стартиране на нова процедура по подмярка 16.1 до края на 2021 г.

Очаква се през следващата година да бъдат отворени приеми по 6 мерки от Програмата за развитие на селските райони.

Беше дадена и информация относно напредъка в прилагането на мерките от ПРСР, обект на договориране, както и данни за изпълнението на мерките от Програмата за развитие на селските райони към момента. Дискусия предизвика мярка 16.4 "Подкрепа за хоризонтално и вертикално сътрудничество между участниците във веригата на доставки", съобщиха фермери пред Агри.БГ.

Според много от земеделските стопани има голям проблем с прилагането на всички мерки по Втори стълб на ОСП от групи и организации на производители. Според тях липсва разбиране на дейността и функционалността на самите групи. Фермерите добавиха, че изискванията по мярка 16.4 не са съобразени с групите организации, като бенефициентите нямат капацитет да кандидатстват, научи Агри.БГ.

Нещо друго ново е, че през 2022 г. ще бъде включен прием по общинската мярка 7.2 „Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура“. Предвижда се да стартира в първото тримесечие на 2022 г., с бюджет не повече от 60 млн. евро.

По време на заседанието ще се засегне темата и за напредъка по изготвянето на Стратегическия план на България. Експерти ще представят вече разработените схеми по Първи и Втори стълб, както и редактираните след последната Тематична работна група стандарти по добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС).

По информация на Агри.БГ са разработени общо 9 стандарта за базовата условност, свързани със запазване и поддържане въглерода в почвите, предотвратяване на ерозионните процеси,  предотвратяване на изтичането на хранителни вещества, запазването на потенциала на почвите, подобряване на биоразнообразието чрез поддържане на непроизводствени площи и особености на ландшафта.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg