Най-голямата лобистка организация в ЕС Копа-Коджека счита, че европейският комисар по земеделие Януш Войчеховски носи „пряка отговорност“ за неуспеха на преговорите за постигане на споразумение по реформата на ОСП в седмицата 25-27 май. Изразявайки нарастващо разочарование от липсата на политическо съгласие, лобистката организация заяви, че е „изключително разочарована от състоянието на преговорите за бъдещето на ОСП“ в изявление, публикувано на 28 май. 

Какво готви новия програмен период на ОСП за овощарите и зеленчукопроизводителите?

Лобистката организация също така изпрати писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен с молба „Комисията да бъде честен брокер, който да улесни политическо споразумение между съзаконодателите." Призова преговарящите спешно да организират своите действия и да поемат отговорност за постигане на компромис, който да защити както икономиката, така и околната среда и ефективността на земеделския сектор.

На 26 май, на Съвета по земеделие и рибарство, комисар Януш Войчеховски призова министрите  да подкрепят плана на Европейския парламент за заделяне на повече средства за екологични и климатични цели. Той посочи, че делът на финансиране, който членовете на Европейския парламент предлагат е всъщност по-малко, отколкото повечето държави - членки вече харчат. Предложението му не беше прието от министрите. „Ние вече сме на ниво от 42%, което е текущо статукво“, допълни комисар Войчеховски и подчерта, че има различия между държавите членки, като само шест от тях в момента изразходват по 40%. Дания вече е достигнала 74%,  докато Съвета спори дали да се приеме 33% или 38%.

„Бих ви призовал да бъдете по-амбициозни, ако искаме да покажем на обществото какво имаме предвид, когато става въпрос за зелена реформа на общата селскостопанска политика”, подчерта европейския комисар. 

По време на заседанието, министрите изразиха мнение и по темата за социалното измерение в новата ОСП. Те подчертаха, че земеделската политика не трябва да носи отговорност за прилагането на социалната политика и считат, че исканията на ЕП за включване на социалното измерение в ОСП отиват твърде далеч. Повечето държави-членки отчитат важността на добрите условия на работа, но считат, че ОСП не е подходящата законова рамка за прилагането на социални или трудови права или за санкциониране на нарушения.

Следете темата и на cap4us.agri.bg