Месец март беше изключително наситен както за земеделските институции на европейско и национално ниво, така и за стопаните, които не спираха да протестират. Всичко това заради реформата около Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2022 г. 

Френски фермери блокираха магистрали в знак на протест

И докато протестите в Германия са на път да спрат след постигането на принципно съгласие по спорните за фермерите точки, във Франция те едва сега започват.

През последните седмици социалните мрежи бяха бомбардирани от постове, туитове и видеоклипове на разярени земеделци, които блокират важни пътни артерии заради реформата на ОСП. Всички те искат да получават справедливи доходи и финансиране, с които да се стимулират да работят в земеделския сектор.

По темата Агри.БГ разговоря специално със Samuel Masse, президент на CEJA - европейската асоциация на младите фермери. 

“Много от моите приятели протестират. Това е начинът, по който смятаме, че ще гарантираме подпомагането да отиде на правилното място. Искаме да сме сигурни, че фермерите няма да изгубят полагащите им се субсидии. 

Особена роля в целия диалог играят страните членки. В новата ОСП най-много промени ще има по Първи стълб. Това са директните плащания, както и при екосхемите”, обясни Samuel Masse.

В действителност ЕК си поставя доста амбициозни цели, като поне 30% от бюджета на ОСП за развитие на селските райони да бъдат насочени към дейности, които носят най-пряка полза за околната среда и климата.

“Екосхемите трябва да представляват нещо адекватно и обозримо, защото иначе може да се превърнат в най-лошия сценарий, който сме виждали някога. Затова и френските фермери протестират! За да сме сигурни, че нашият глас се чува.

Мога да дам и пример. Ако искаме да намалим използването на пестициди, заедно с министерствата трябва да видим какво искаме да постигнем и дали нуждите на фермерите ще бъдат покрити. Защото, ако това не се случи, накрая фермерите ще са губещите”, заключи Samuel Masse.
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg