Докато фермери се чудят какво ще представляват екосхемите през новия програмен период и дали ще успеят да отговарят на повишените изисквания за агроекология и климат, неправителствени организации призовават сегашното предложение за реформа на ОСП да се оттегли точно защото не е достатъчно „зелено“.

Covid-19 не успя да спъне тристранните преговори за реформата на ОСП

Целта на тези около 27 организации от екологичния и здравния сектор е да предпазят изпълнението на Зелената сделка, затова изпращат отворено писмо до Европейската комисия (ЕК). В него те заявяват, че позициите на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета „работят срещу стратегиите за биоразнообразието и „От фермата до трапезата“, цитират от Министерството на земеделието в последния си бюлетин за ОСП.

Според неправителствени организации плановете на ЕП и държавите членки ще „позволят изплащане на милиарди вредни субсидии“.

Организациите обвиняват ЕП и държавите членки, че позициите им „сериозно вредят на принципа на ненанасяне на вреда“, като увеличават плащания, насочени към производство (обвързаната подкрепа) и премахват защитни механизми, като разширяване на системите за напояване. 

Те заявяват, че не могат да подкрепят разходи от 387 млрд. евро, което е една трета от целия бюджет на ЕС, за стимулиране, а не за разрешаване на екологичната криза. 

Според тях Комисията следва да направи ново предложение за реформа, което да подпомогне фермерите да преминат от индустриално селско стопанство към Обща селскостопанска политика, която да е отговаря на целите на Зелената сделка. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg