Цената на водата за напояване няма да поскъпва през новия сезон. Това коментира директорът на “Напоителни системи” Снежина Динева пред Агри.БГ.

Водна криза застрашава и есенниците

Динева увери, че през този поливен сезон земеделските производители няма да имат проблеми с напояването - нещо, което помним от минали години, особено в малинопроизводството.

„Мога да кажа, че всички язовири, които доставят вода за питейно-битово водоснабдяване и се стопанисват от „Напоителни системи“, разполагат с 30% и над 30% воден ресурс от общия си обем. Няма констатирани нарушения по техническото състояние на тези водни басейни. 

Освен това активните язовири, които ползваме за напоителния сезон също разполагат с 40-50% воден ресурс, затова и считам, че не би трябвало да има проблеми и при земеделските производители. А безводието е тема с цикличност, която наблюдаваме от доста години“, обясни директорът на “Напоителни системи”.

Пернишки фермер: Ще се наложи да убиваме животни, ако водната криза продължи

Сериозните проблеми със сушата обаче тревожат земеделските производители в цялата страна. Още по-лоша е ситуацията с продължителната водна криза в Перник и наличието на някои пресушени язовири. В тази връзка Снежина Динева коментира, че през тази година държавното предприятие ще кандидатства по мярка 4.3 „Инвестиции в инфраструктура“ по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР).

“Имаме информация, че мярката ще стартира до края на месец февруари. Благодарение на нея ще имаме възможност да направим дългоочакваната рехабилитация на голяма част от хидромелиоративната структура на главните напоителни канали. Като с това ще успеем да направим нужната потенциална икономия на вода над 50%. Заедно с това ще успеем да увеличим поливните площи и съответно да намалим цената на водата”, категорична е Динева.

Директорът на “Напоителни системи” заключи с думите, че цялостната картина на напоителния сезон ще стане ясна в периода март-април.