Общо пет екосхеми се предлага да залегнат в Стратегическия план на България за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) директно за животновъдството. Какво обаче е мнение на фермерите за тяхната ефективност? Темата обсъдихме в уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред!”. Разговаряме с Бойко Синапов, животновъд и председател на асоциация Обединени български животновъди.

Чакат ли вече фермерите новия министър или харесват работата на служебния?

Няколко са мерките, които екипът на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) е разработило за бранша - екстензивна паша; управление на оборския тор; поддържане на буферните зони; поддържане и възстановяване на почвения потенциал и биологичното разнообразие и ландшафтна инфраструктура. Според Бойко Синапов обаче една от най-важните мерки не е включена, а именно - естественото наторяване след паша.

"Информацията, която събрахме, подготвихме и поднесохме към МЗХГ е върху една мярка, от която според нас ще могат да се възползват много голям процент животновъди. Това е т.нар мярка наторяване чрез естествена паша. Тук идеята е да се възползват колкото се може повече животновъди", коментира Синапов.

По думите му много от изискванията по петте мерки са усложнени, което пък от своя страна ще затрудни кандидатстването по тях.

"Всяка една сложност или административна тежест, както искат така да го разбират всички, спира. Хората се плашат да кандидатстват. Ние ще работим в тази посока - да се опростяват колкото се може повече нещата за кандидатстване", добави животновъдът.

Друга мярка, която е коментирана между МЗХГ и бранша, е съхранение на оборската тор.

"Направихме едни торови площадки, които са неефективни. Събираме една тор. Хвърлихме едни кубици с бетон, които можехме да направим по различен начин. Относно съхранението на оборската тор като мярка, за нея също дадохме вариант, който се случва в много съседни държави на нас. Оборската тор може да се събира в най-близкото пасище и да се съхранява. А след това, в удобен момент за фермера, да се разхвърля из пасищата или обработваемите земи", обясни още той.

Синапов е категоричен, че торовите площадки са нужни, но най-близкото пасище е перфектна алтернатива на скъпия бетон.

Предстои нова работна група само с сектор “Животновъдство”, на която ще се обсъдят възможностите за промяна и модифициране на предложените пет екомерки. Все още обаче не е ясно кога.

"Надявам се тези неща да се вземат под внимание и да се включат, защото назад направихме големи пропуски, според мен. Допуснахме да имаме мерки, които вместо да бъдат полезни за нас, те бяха бич за много фермери. Затова изказвам с голямо съжаление - продължаваме да губим страшно много ферми заради тези неща, които не сме доизмислили. Не упреквам никого, но ние даваме предложения, а органа, който взема решения и докладва преди ЕК, е екипът на МЗХГ. Не бива повече да допускаме грешки! Пропуснахме много неща! Не трябва да допускаме повече грешки! Не бива, защото изоставаме!", заключи председателят на ОБЖ.


В уебинара с Бойко Синапов засегнахме още темите за фалиращите ферми, нуждата от грамотна работна ръка и тавана на субсидиите в новия програмен период на ОСП.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg