Финалният облик на Общата селскостопанска политика (ОСП) изглежда ще се появи съвсем скоро. След като на 26 март се проведе супертриалог между ЕК, Съвета на ЕС и ЕП, вероятно ще има още един през месец май.

Въжето около плащането на субсидиите се затяга

За съжаление, първият супертриалог донесе само частични резултати, като съзаконодателите продължават сериозно да се разминават по повечето важни теми. Те дискутираха що е то активен, нов, малък и млад земеделски стопанин. Отново обмениха информация как да се преодолеят пропуските при таваните, намалението на плащанията, преразпределителните плащания и вътрешната конвергенция.

Засега принципно споразумение може да бъде постигнато по определени правила – например задължително определение за „активни земеделски стопани“, при условие че то е опростено, лесно и гъвкаво. За другите елементи обаче тристранните преговори продължават. 

Относно управлението на пазара и извънредните мерки трите институции са съгласни, че трябва да се запази пазарната ориентация на ОСП, да се спазват правилата на Световната търговска организация (СТО) и международните споразумения.

Междувременно са планирани още триалози на:

•    16 април за Регламента за стратегическите планове;
•    21 април и вероятно отново на 12 май за Регламента за общата организация на пазара;
•    23 април за Хоризонталния регламент.

Португалското председателство ще се срещне с делегациите на държавите членки в Специалния комитет по селско стопанство на 12 април. Предвиден е също онлайн Съвет по земеделие и рибарство на 26 април, се посочва в актуалния бюлетин за ОСП на земеделското министерство у нас. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg