Европейският парламент трябва да гласува правилата за новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) през месец ноември 2021 г., вероятно по време на втората сесия, планирана за 22 - 25 ноември.

85 млн. лв. допълнително за земеделие 

Компромисните текстове за реформата след 2023 г. вече бяха приети от евродепутатите от Комисията по земеделие и развитие на селските райони на 9 септември. 

В момента държавите членки работят върху проектите на стратегическите планове, които ще бъдат финансирани от ОСП. Те трябва да бъдат предадени за преглед и одобрение от Европейската комисия до края на 2021 г.

Твърде вероятно е да се наложи България да започне работата върху Стратегическия си план наново, след като наскоро земеделският зам.-министър Явор Гечев сподели опасения, че сегашният вариант няма да отговори на екологичните изисквания на Европа.

Междувременно ЕK откри обществена консултация до 27 септември относно използването на утайки от отпадни води в селското стопанство. Предвижда се от 2022 г. държавите членки да събират данни за използването на тази утайка и да публикуват доклади ежегодно до края на август на следващата година. 

Целта е да се гарантира, че утайката от пречистване на отпадъчни води в селското стопанство не вреди на околната среда, животните и хората. Ако и вие имате мнение по въпроса, може да отговорите на въпросника ТУК.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg