Военния конфликт, високата инфлация и забавянето в одобрението на Стратегическите планове за земеделие беше една от причините през миналия месец няколко страни да предложат отлагане на новите правила за подпомагане с една година.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

Предложението, което дойде от Унгария, Чехия и Словакия беше подкрепено и от България в рамките на инициативата “Три морета”.

„Мотивите са, че Стратегическите планове ще бъдат одобрени чак през септември-октомври, а трябва да влязат в сила още от 1 януари 2023 г. Няма да има време да се оправи националното законодателство и да се обучат фермерите на новите правила и възможности за подпомагане“, посочи тогава председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

На европейско ниво обаче подобен дебат дори не е започван, увери Снежана Благоева - пълномощен министър в постоянното представителство на Република България в Брюксел. Експертът беше гост в уебинар на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред”, който се проведе на 19 май.

“Освен това съобщение, не съм чувала подобен призив от другаде. В Брюксел не върви такъв дебат. Изобщо не става въпрос за отлагане на реформата. Мисля, че тя беше достатъчно отложена с две години”, коментира Благоева.

По думите й няма индикации за отлагане на новата реформа.

“Нещата вървят напред. По-голямата част от стратегическите планове са получили своите бележки. Вече върви интензивен диалог между Европейската комисия (ЕК) и държавите членки за отразяване на бележките и приключване на процеса на одобряване на плановете, така че аз не виждам в момента никакви индикации за ново отлагане”, заключи Снежана Благоева.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg