В понеделник, 8 юни, земеделските министри на ЕС присъстваха на видеоконференция, в която приветстваха предложението за увеличаване на бюджета за Общата селскостопанска политика (ОСП), но в същото време не скриха притесненията си относно стратегията на Европейската комисия (ЕК) за по-екологично управление, пише farmer.pl.

Земеделие: Зелената сделка като коледен списък с желания

Това бе първата възможност на министрите да обсъдят темата.

"Убеден съм, че стратегиите, които са част от европейската Зелена сделка, вървят в правилната посока. Трябва да действаме натам. Те ще имат вероятно най-голямото влияние върху земеделието досега и трябва да сме сигурни, че няма да го унищожат, каза по време на дебата министърът на земеделието на Полша Ян Ардановски.

И той, и представители на други държави попитаха дали новите цели, посочени от Комисията, ще бъдат прекомерно бреме за агро-хранителната промишленост. Тревожността се повишава, наред с други предложения да се намали наполовина използването на химически пестициди и антимикробни средства до 2030 г.

Министрите питат кога фермерите ще могат да използват новите поколения препарати. Поставените цели няма ли да ударят доходите на фермерите, които и без това са по-ниски от тези на други социални групи?

Бе повдигнат и въпросът дали амбициозните цели за намаляване с 50% употребата на пестициди и антибиотици ще бъдат свързани с настоящото им ниво на употреба в отделни страни или в целия ЕС.

Министрите от различни страни посочиха важни за тях области и възможни проблеми, свързани с трансформацията. Франция говори за необходимостта да компенсира загубата на доходи за производителите на вино, а Испания - за производителите на зехтин.

Еврокомисарят по земеделие Януш Войчеховски посочи, че всяка държава членка има различна отправна точка по отношение на постигането на целите на стратегията.

"Имаме различна ситуация що се отнася например до използването на торове или пестициди. Някои страни използват по-малко от 1 кг активни вещества на хектар, но други - 7 или 9 кг на хектар. Същото се отнася и за употребата на антибиотици в развъждането - разликите са в пъти в някои страни членки", заяви той.

За Войчеховски е пределно ясно, че дискусиите със страните членки на ЕС няма да са лесни. Според него обаче е полезно представянето на стратегията да съвпадне с новото предложение за бюджет, което предвижда над 26 милиарда евро повече за селското стопанство от първоначалното предложение на Комисията през 2018 г.

Първата дискусия на държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС относно многогодишния бюджет ще се проведе по време на видеоконференция на 19 юни. Истинските преговори трябва да се случат малко по-късно, по време на първата физическа среща на върха след месеци на онлайн връзки.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Европа рискува да се превърне във вносител на храни

Проф. Матюс: Адекватни ли са климатичните мерки?

Стратегия за бъдещето: Земеделие без химически пестициди

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.