Програмният период на Общата селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 г. идва с нови възможности за земеделските стопани. Повече за тях, както и за интервенциите по Първи и Втори стълб на ОСП, разказва ръководителят на Координационното звено по ОСП към земеделското министерство Мария Христова. Тя взе участие в семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) - “Земеделие 2021”.

Социална условност в новата ОСП - що е то?

“Нещо ново, в рамките на стратегическия план, е управлението на риска и предвиждането на възможност за покриване на част от застрахователните премии като помощ за земеделците. Освен това нова, непозната тема, включена като мярка, са схемите за качество.

Тук освен защитени географски указания, традиционни специалитети, биологично производство, има възможност за подпомагане и на национални схеми за качество. В тази интервенция могат да се включват най-различни видове продукти, като земеделците могат да получат суми за популяризиране, инвестиции и други”, разясни експертът.

Наред с това новата зелена архитектура на ОСП идва със задължителна условност - кръстосаното съответствие, заедно с някои нови изисквания, които ще бъдат задължителни за земеделските стопани. 

 

В новата ОСП има обаче и възможности, които са доброволни за фермерите, като например екосхемите в Първи стълб. Те са възможност за допълнително плащане към сумите, които фермерите получават по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП).

“В рамките на Първи стълб, освен за плодове и зеленчуци, ще има възможност да се изпълняват оперативни програми чрез организации на производители или групи производителите в секторите мляко, млечни продукти, зърно и картофи. С този подход целим увеличаване на възможностите за обединяване на производителите”, каза Мария Христова.

ОСП - докъде сме?

Агроекологичните мерки по Втори стълб остават като възможност за фермерите и в новата ОСП.

“При тях обаче има нови елементи, по отношение на Зелената сделка. Имаме мерки за опазване на пчелите, както и мерки за консервационни обработки, интегрирано производство и много други”, добави експертът.

Наред с познатите мерки по Втори стълб идват и новите елементи за инвестиции като дигитализацията.

“Наясно сме, че една мярка не може да доведе до цялостен резултат. Затова е предвидено тази тема хоризонтално да намира място и в други мерки. Освен това има необходимост и от дигитализация, в рамките на администрацията, за да се подобрят услугите, които се доставят на земеделските стопани”, заключи Мария Христова.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg