Трябва да намерим баланса между това, земеделците да продължат да произвеждат, защото нашата храна зависи от тях, и как това да стане като се подобряват екологичните и климатични условия, обясни Марио Милушев, директор на дирекция „Развитие на селските райони и пред-присъединителна помощ“ в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия пред Агри.БГ.

ОСП след 2020: Еко-схемите да бъдат стимулиращи, а не санкциониращи

Въпросът за средствата за екология има две страни. От една страна фермерите много страдат от екологичните и климатични промени. През последните 30 години климатичните промени влияят много съществено върху доходите на фермерите и тяхното постоянство. От друга страна земеделските производители са едни от основните играчи в областта, тъй като управляват земите, водите. Те са едни от основните играчи за подобряване на екологичните и климатичните стандарти.
По думите на Милушев, това няма как да стане без никакви финансови средства, нито може да се изисква от тях невъзможното.

“До момента някои от фермерите са изкупителна жертва на тази голяма тенденция срещу употребата на пестициди и различни препарати в селското стопанство. От друга страна, поне реформата смята, че трябва да има достатъчна амбиция, даже много голяма амбиция в областта на екологията и околната среда”, допълни той.

На заседанието за Общата селскостопанска политика (ОСП), което се проведе тази седмица в Брюксел, евродепутатите призоваха еко-схемите, заложени в бъдещия програмен период на ОСП да бъдат стимулиращи, а не санкциониращи за земеделските стопани, както писа Агри.БГ. Те се обединиха около мнението, че за успешното прилагане на амбициозните зелени изисквания и еко-схеми, е нужен адекватен бюджет, който да ангажира и стимулира земеделските стопани.

“Моят съвет към фермерите е да седнат на масата с Европейската комисия и да видят как могат да се комбинират задължителните елементи от първия стълб с елементите на агроекологичните мерки от втория стълб на ОСП. Като се погледне и се вижда, че могат да се правят много хубави комбинации, от които да печелят и самите фермери, а и те да са полезни за екологията и околната среда. Не бива да се подхожда критично към предложението на Комисията, тъй като то съдържа много позитивни елементи и помага за тази по-голяма амбиция в областта на климата”, завърши Милушев.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.