Икономическият анализ е пределно ясен, казвайки, че животновъдството няма как да продължи да съществува без обвързаната подкрепа и преходната национална помощ. Заради това настояваме и в новия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП) за запазване на обвързания бюджет и национална преходна помощ в частта животновъдство.

България няма да приеме намаляване на обвързаната подкрепа

Това съобщи земеделският министър Десислава Танева днес за Агри.БГ, преди да изнесе лекция пред студенти от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” за ОСП.

Всичко обаче е все още в процес на дебат. Възможни са няколко сценария и дори отпадане на преходната национална помощ след 2020 г. 

“Бюджетът по преходната национална помощ, отделен за животновъдството по този инструмент, представлява 3% от пакета директни плащания. Ако помощта отпадне следващия програмен период искаме да имаме правото да увеличим пакета директни плащания с тези 3%”, обясни земеделският министър.

По думите й това са двете алтернативи на България за стимулиране на сектор “Животновъдство” по тези две схеми. Добрата новина е, че страната ни не е сама в тези си искания.

“Тук сме подкрепени от още няколко страни за обвързаната подкрепа и от само три страни относно преходната национална помощ. За нас темата е - преходната национална помощ за животновъдството след 2020 г. и това как тази помощ трябва да продължи. Дали ще е по този инструмент или ще е надбавка към пакета обвързана подкрепа, за нас няма значение. Единственото важно е този процент, който се отпуска по инструмента, да се запази, за да успеем да стимулираме сектор “Животновъдство”, категорична е Танева.

България подкрепя идеята и за запазване на бюджета за ОСП след 2020 г., заедно с още 19 държави. Другото нещо за което настояваме е по-силна външна конвергенция на директните плащания. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.