Преговорите за Общата селскостопанска политика (ОСП) стартираха още през 2018 г. От този момент нататък те вървяха в две посоки - в рамките на Съвета и в рамките на Европейския парламент, където депутатите формира своята позиция. Този процес беше изключително сложен, тъй като от 2009 г. ЕП е съзаконодател, което допълните утежнява приемането на различни решения. Докъде обаче стигнахме и какво се постигна на европейско ниво? 

Мария Христова: Инвестиционните мерки идват през април

По темата говори ръководителят на Координационното звено по ОСП към земеделското министерство Мария Христова, която взе участие в семинар на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) - “Земеделие 2021”.

“От октомври 2020 досега протичат т.нар триалози. Ние не сме удовлетворени от темпа, с който те вървят. По тази тема, визията, която скоро беше споделена от министерството на земеделието на Португалия е, че преговорите ще приключат през през месец май”, обясни Мария Христова.

 

Има ли нещо решено до момента?

“В момента има дебат и не може да се постигне компромис по важни теми като диверсификацията на културите или сеитбооборот като минимално изискване. Има дискусии по инструмента за управлението на хранителните вещества в почвата. Тук трябва да се реши от кой момент той да стане задължителен за земеделските стопани”, каза още ръководителят на координационното звено по ОСП.

С това обаче не приключват отворените теми на европейско ниво. Все още не е ясно какъв ще бъде процентът в рамките на директни плащания по екосхемите. 

“В рамките на Тематичната работна група, министерството е представило и обсъдило визията си за екосхемите. На ниво Брюксел все още има различни позиции. Съветът защитава 20% от пакета за директни плащания. Припомням, че екосхемите ще бъдат възможност освен плащането по СЕПП, стопани, които биха искали да спазват тези условия, да получат добавка към субсидията си”, припомни Мария Христова.

Сред морето от несигурност има обаче едно сигурно нещо и то е, че бюджетът за ОСП ще се запази за следващия програмен период.

“Това означава, че в Първи стълб средства ще бъдат в размер на 5,6 млрд. евро, а във Втори стълб - средства ще бъдат в размер на 2,2 млрд. евро. Това беше под въпрос от гледна точка на новите предизвикателства, които има ЕС - миграция, сигурност и т.н. Затова и беше поставен въпросът дали ОСП следва да бъде с по-нисък бюджет. Успехът, който беше постигнат обаче, е че бюджетът за най-старата политика на Европа, ще остане стабилен”, заключи експертът.

 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg