Какво ще представлява необходимата за обвързаната подкрепа оценка на трайните насаждения? Кой ще има право да я извършва, и на каква база и кога? Тези въпроси вълнуват читателите на Агри.БГ и съответно попитахме зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Тодор Джиков: Готови са 3 варианта на помощта от кризисния резерв

Експертите от Селскостопанска академия (ССА) са натоварени със задачата да подготвят оценките по обвързаната подкрепа за трайните насаждения.

Това е дейност, която е вменена на ССА и трябва да бъде извършена от нея, тъй като тя единствена към Министерството на земеделието разполага със специалисти, които могат професионално да извършат оценките“. Това коментира за Агри.БГ зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. 

По думите му в същото време се води сериозен диалог и с бранша, за да се навакса забавянето, тъй като усилията на администрацията в ресорното ведомство са били насочени приоритетно към три направления.

Това са: Закона за подпомагане на земеделските производители; новите изменения и възможността за кандидатстване по ИСАК; както и разработването на трите интервенции, по които ще може земеделските производители да участват по Плана за възстановяване и устойчивост

„Кипи усилена комуникация и с бранша, и с отделни научни звена –Аграрния университет в Пловдив, Лесотехническия университет, всички експерти, които има какво да кажат, както и с институтите в системата на Селскостопанска академия. Работи се усилено и много скоро ще има финал на този документ“, категоричен е Джиков. 

Все още не са готови и технологичните карти за овощните насаждения. Въпреки че бяха на финалната права и за тях са изникнали много сериозни въпроси.

„На практика има много различни подходи при изграждането на една овощна градина. Има интензивни и полуинтензивни насаждения, които са немалък процент. Това означава, че ние трябва да се съобразим и с това. При тях подходът е различен, стойността на инвестициите също, съответно и приходите са коренно различни.

Имахме много предложения от няколко браншови организации и земеделски производители, и продължаваме активно комуникации, за да се завършат технологичните карти, като отчитаме тяхната тежест“, коментира още зам.-министърът. 
 

Тодор Джиков: Трябва да е ясен механизмът, по който ще се обновяват картите. На всички е ясно, че това ще бъде моделът, по който ще се прави политиката и в Стратегическия план, и при разработването на съответните държавни помощи от тук нататък. 


Според него е по-добре подготовката да стане по-бавно, но по-професионално. От съществено значение е резултатите да бъдат по-близко до реалната ситуация в България и в земеделието, отколкото да се действа прибързано и след това да се правят преработки. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg