По-рано в петък стана ясно, че близо 15 млн. лева е сумата, която ще бъде изплатена на животновъдите като първи транш по схемата за Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ3) за 2021 г. Новината обаче вместо да зарадва стопаните, ги разгневи. Защо?

Изкупни цени на млякото

“Отново неприятна изненада за всички колеги овцевъди и козевъди. Предстои частично плащане по ПНДЖ3. “Честито” на всички”, пише в социалните мрежи съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Янка Попова.

По нейна информация 63% от ставката - около 22 лева на овца и коза-майка ще бъдат изплатени като първи транш. Вероятно през ноември.

Преди дни за Агри.БГ зам.-министър Явор Гечев коментира:

“В момента съм внесъл доклад към министъра. Този петък (15 октомври - бел.а.) ще имаме заседание на Управителния съвет на ДФЗ. На него разполагаемите средства ще бъдат гласувани и ще се постъпи към тяхното разплащане”, обясни той.

37% от ставката - около 14 лева на овца и коза-майка, пък ще бъдат получени от фермерите като втори транш. Отново обаче не се знае точно кога. Най-вероятно вторият транш ще бъде изплатен на фермерите в началото на 2022 г.

Постът за секунди събра коментари от редица фермери, които се възмущават от решението на земеделското министерство. Някои от тях дори обявяват, че са готови на протестни действия. Фермерите обясняват, че средствата са им нужни сега, за да успеят да изхранят животните и те да презимуват благополучно.