Култивирането на нископродуктивни пасища с тревни смески да бъде още една възможност за подпомагане на животновъдите по екосхемите в новия програмен период след 2022 г. Около тази идея се обединиха представители на животновъдния бранш на деветото заседание на Тематичната работна група за разработване на Стратегическия план.

Биологични животни ще вземат пари и по екосхема

Първа темата повдигна Мария Степанчева – председател на Асоциацията на биволовъдите в България. Тя настоя да се добави като екосхема възможността за култивиране на постоянно затревените площи чрез засяване с тревни смески. 

„Говорим за повърхностна обработка на нископродуктивни пасища, на чиито тревостой растителността е бедна или направо липсва. Те остават пасища, но с тревни смески, чието развитие започва от ранна пролет до късна есен. Така те са постоянно затревени с хубава трева с високо съдържание на хранителни вещества“, мотивира се Степанчева.

Нейното предложение беше подкрепено и от Евгения Ачкаканова – председател на Асоциацията за развъждане на породата Ил дьо Франс в България.

„В западноевропейските държави, в които се отглеждат много месодайни овце и говеда, действително по този начин се създават културни и високопродуктивни пасища“, сподели своите наблюдения Ачкаканова.

От НОКА също застанаха зад идеята животновъдите да имат възможност за повърхностна обработка, чрез която да подсилят пасищата в зависимост от направлението, в което работят. Целта обаче е това да не доведе до утежняване на екосхемата с допълнителни изисквания за стопаните наред с броя животни за пашуване.

„Ние си ги представяме като пакет от екосхеми, които да могат да се комбинират помежду си и всеки животновъд съобразно технологията и критериите, които покрива, да може да участва по съответните направления“, уточни Янка Попова, съпредседател на НОКА.

Надежда Рангелова от Браншова камара на месодайното животновъдство също подкрепи искането на своите колеги, като допълни, че са нужни ясни дефиниции и разграничавания на прилагането на съответната мярка.

В дискусията се включи и Бойко Синапов – председател на „Обединени български животновъди“.

„Подкрепям предложението за поддържане на тревостоя на нискозатревените пасища. Там където е необходимо, да имаме възможност за такава рекултивация. То да е по желание и за това, че фермерът полага грижи и ще подобри тревостоя, да му се плаща. Това е възможност“, убеден е Синапов.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg