Дългогодишният пчелар от Бургаско – Румен Кесерджиев, бе удостоен с Награда за нова технология от международното изложение в Плевен тази година и грамота за иновативен продукт N1 от Националния браншови пчеларски съюз.

Агроиновации: Прием на проекти по „Хоризонт Европа“ през 2023 г.

Един от първите прототипи на неговия BeeGraph все още работи на пчелина му. От тогава са минали пет години, но дойде време Румен да сподели своя опит с колегите си, от които пък да почерпи идеи за усъвършенстване на технологията. Потърсихме го, за да ни разкаже повече за извървяния от него път и как неговата система за мониторинг на кошера улеснява работата на пчеларя.

Колко време ви отне създаването на иновативната система?

 

Самото създаване на първия прототип отне няколко месеца. Разбира се, това беше един първообраз, който мога откровено да кажа, че беше по-недодялан, но пък ми служи вярно и до наши дни. Понеже сме пчелари и време за подобна развойна дейност имаме само през зимните месеци, развивах системата в продължение на 5 години. Ползвах я през активния сезон, а през зимата надграждах и отстранявах пропуските.

Кой стои зад създаването ѝ?

 

Зад създаването ѝ стои човешкият мързел. Аз съм човек, който обича да пести усилията, свързани с финансови и човешки ресурси. Когато започнах, това ми бе единственият мотив. Когато се убедих, че системата е приложима, функционална и може да донесе полезност и на други пчелари, създадох прототипи и за по-близки колеги пчелари. Направих и няколко екземпляра за научна дейност. Наскоро видях пазарна нисша и решихме да представим нашия продукт на пазара.

С какво технологията подобрява работата на пчеларя?

 

Технологията подпомага пчеларя в планирането на ежедневните дейности, спестява му време от излишни проверки, показва състоянието и етапа от годишния цикъл на развитие, в който се намира пчелното семейството. Съответно пчеларят може много по-точно и навременно да се намеси, за да контролира колониите в определена посока.

Реално пчеларят има възможност да следи микроклимата (температурата, влажността) на пчелната колония, без да я безпокои физически. Прецизното измерване на теглото (на всеки 5 минути) с минимални отклонения позволява през активния сезон да се отчетат дневните постъпления в кошера (приток на прашец и нектар), точното време на нектароотделяне, както и консумацията на хранителните запаси през зимата.

Метеорологичната диаграмата, която визуализира BeeGraph-ът, показва динамиката на атмосферните явления, които зависят от основни параметри като температура, налягане, концентрация на водни пари.

Дългосрочният архив, който се създава (над 100 000 измервания за година) в онлайн платформата BeeGraph.bg позволява на пчеларя да прогнозира с по-голяма прецизност бъдещи паши и развитието на колониите си. 

Има ли неин аналог на българския и чуждестранния пазар?

 

От изложените на Плевенското изложение 4 подобни системи се видя, че всеки разработчик се е развил в определена сфера. Реално и четирите системи са различни, въпреки че предназначението им е едно и също. На световния пазар се работи от доста време в тази насока и определено има подобни системи. За мен е важно една система да е приложима и да носи полезност на потребителя. Старая се постоянно да я надграждам и подобрявам, когато потребителят има специфични изисквания, се старая да съм му максимално полезен.

На изложението в Плевен ли беше премиерата й?

 

Да. В последния момент решихме да участваме и положихме доста усилия, за да успеем да се вместим в сроковете, но сме доволни от проявения интерес към продукта ни. Изложението беше полезно за нас, защото ни даде идеи какво можем да надстроим, така че да сме максимално полезни. 

Заинтересовани ли са от подобна покупка Вашите колеги пчелари? 

 

Пазарът на пчеларски инвентар е обвързан с платежеспособността на пчеларите, а тя е обвързана с пазара на пчелни продукти. Всички усещат стагнацията, в която се намираме, не един колега казва, че е достигнал дъното. При липса на технологична карта за сектора е трудно да се определи каква е себестойността на меда, но със сигурност в момента пазарните цени са много под неговата себестойност. Следвайки пирамидата на Маслоу, пчеларите ограничават своите разходи до най-необходимото, за да оцелеят. Инвестиции в подобни технологии са по-скоро екстравагантни, но при подходящо европейско финансиране биха били добра инвестиция.

А има ли интерес от страна на инвеститори?

 

Инвеститори към този момент няма. С рязширяване на пазара може и да се появят. 

В каква насока искате да развивате Вашата система?

 

От разговори по време на изложението се родиха нови идеи, които наистина биха могли да подобрят и работата на пчеларите. Родиха се две идеи как тя да се облекчи чрез цифровизацията, както и какво да подобрим в тази система, така че да имаме фронт за развитие.

Имате ли амбициите да я представите и наложите и на чуждия пазар? 

 

За амбиции е трудно да говорим, мечти е по-правилната дума.