След месец ще бъдат готови анализите за сектор земеделие. Реално към момента нямаме представа колко средства ще се освободят, ако има таван на плащанията. А ние настояваме за такъв. Това каза Димитричка Търпанова от Добруджански овощарски съюз (ДОС) пред Агри.БГ след среща със зам.-министър Явор Гечев.

Опитите да се сложи ред в пасищата продължават

По време на срещата са обсъдени и таваните на плащанията.

“Настояваме за таван на плащанията с редукцията от 60 000 до 100 000 евро с намаляващ процент плащания. Както и никаква субсидия при над 100 000 евро субсидия. Дали това може да се случи обаче е въпрос на анализ и трябва да се видят сметките”, коментира Търпанова.

Именно в това ги е уверил Явор Гечев, като по думите му анализ ще има, но едва през септември.

“Другото ни предложение е остатъка от този таван, след като част от него влезе в преразпределително плащане, разликата да отиде по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) - втори стълб”, обясни още тя.

Идеята е да се подпомагат малки проекти до 200 -300 хил евро, за да могат именно малките фермери да си модернизират стопанствата.

“Имаме производители с втора употреба трактори без кабини, с които пръскат градините си, точно защото не могат да си позволяват друго”, каза Търпанова, според която това е една добра възможност за стимулиране на малките стопани.

“Трябва да изчакаме анализите, за да видим какъв е броят стопанства. Реално към момента нямаме представа колко средства ще се освободят, ако има таван на плащанията”, заключи Димитричка Търпанова.

Следете темата и на cap4us.agri.bg