Част от животновъдните организации искат Стратегическият план на България, който беше изпратен на 9 ноември в Брюксел, да бъде върнат и да се преработи, научи Агри.БГ.

Гласувайте: Какви ренти се изплащат за стопанската 2021/22 година?

Това са заявили асоциации в сряда, 17 ноември 2022 г., по време на Консултативен съвет по животновъдство. 

Това е един хипотетично възможен, но много рисков сценарий - смятат други животновъди, тъй като парите за целия сектор ще бъдат спрени от 1 януари 2023 г. до евентуалното одобрение на плана.

На Консултативния съвет от земеделското министерство са предложили друг вариант - желаните от животновъдния сектор промени да се направят, но едва след като Стратегическия план на България бъде одобрен. По този начин няма да се спре подпомагането в цялото земеделие, а единствено ще се коригират “проблемите зони”.

“На заседанието коментирахме, че има възможност през февруари-март 2023 г., след като Стратегическия план бъде одобрен, да се направи искане за корекция по ставки, бюджети и т.н. Това според нас е по-разумното и отговорно предложение, което ние подкрепяме”, коментира за Агри.БГ съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев

Една от промените, които от НОКА ще настояват след като Стратегическия ни план бъде одобрен, е бюджетът по мярката за Хуманно отношение при животните да бъде преразгледан и съответно увеличен. 

“Бюджетите по мерки като СЕПП и обвързана подкрепа няма как да бъдат увеличени, но при хуманно отношение това може да се случи и ще настояваме затова!”, категоричен е Караколев. 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Много повече от политика!" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg