Европейската комисия (ЕК) има три месеца да даде своите бележки. Срокът за тези по нашия стратегически план е 25 май, така че още през следващата седмица очакваме да ги получим. Това каза Снежана Благоева, пълномощен министър в постоянното представителство на Република България в Брюксел. Експертът беше гост в уебинара на Агри.БГ, част от кампанията “ОСП работи за нас: Гледай напред”.

Гласувайте: Бихте ли подкрепили освобождаване на субсидиите от данъчно облагане?

“Така наречените бележки за първите 19 плана вече са публикувани и могат да бъдат прочетени на страницата на ЕК. В момента върви прегледа на плановете на останалите държави членки, включително и на българския стратегически план”, обясни Благоева и добави, че страната ни очаква да получи своите бележки още в понеделник-вторник (23-24 май - бел.а).

По думите й при всички положения процесът вече е завършен и в момента се работи по последните детайли - формално одобрение, превод на бележките на български език. 

“Процесът върви, а след като държавите членки получат своите бележки и се запознаят с тях, ЕК ги приканва да отговорят на писмото, давайки своите най-общи коментари. 
След това започва един неформален диалог с ЕК, тъй като процеса трябва да бъде стегнат и добре насочен във времето. 

Всички искаме стратегическите планове да бъдат одобрени до края на годината. Дори, ако може малко по-рано, за да могат да минат националните процеси по подготовка на националното законодателство, преструктуриране на националните органи, информиране на земеделските производители и провеждане на достатъчно интензивен диалог със земеделските производители, за да могат те да се запознаят с новите елементи със стратегическите планове”, каза още експертът.

Наред с това ЕК предлага на всички страни членки да заявят среща за неформален диалог. Идеята да се дискутират бележките по различните елементи на стратегическите планове. Някои държави вече са провели подобни срещи.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg