Откакто се заговори за социалната условност като елемент в новата Обща селскостопанска политика (ОСП), редица фермери изтръпнаха затова дали ще се отнемат техните субсидии при неспазване на трудовото законодателство. Темата коментира зам.-министър Георги Събев в интервю за Агри.БГ.

Реформата пак удари на камък, защо?

“Отправната точка на трудовото законодателство е, че то трябва да бъде спазвано. Така че при неспазването на какъвто и да е вид законодателство, трябва  да има механизъм, който да предвиди последващи действия”, обясни Събев на въпроса трябва ли фермерите да се плашат от социалната условност и предвижда ли се възможност за отнемането на субсидии.

Експертът добави, че общото европейско законодателство не би засегнало само и единствено България, но и земеделците от другите държави членки на ЕС, в чиито стопанства работят български селскостопански работници.

Социалната условност може да ореже директните плащания

“Обвързването на субсидиите и тяхното изплащане със законосъобразно действие и отношение спрямо работниците в сектора на практика ще засегне и много български граждани, които работят извън страната ни. Така че е необходим малко по-широк поглед върху нещата. Трябва да имаме предвид, че вземайки отношение относно социалната условност, ние всъщност вземаме отношение и относно много български граждани, които работят в незавидни условия извън България”, каза още Георги Събев.

По негово мнение земеделието и трудовата политика трябва да бъдат синхронизирани.

“Презумпцията е, че трудовото законодателство следва да бъде спазвано. Вече кой е потърпевш от санкции - дали наемателят на труд или този, който е поел ангажимент за предоставяне на труд, мисля, че правната рамка и сега предвижда действия в подобен вид ситуации. Така че конкретно в сферата на земеделието, не би следвало да има последствия върху трудовия кодекс. А напротив - по-скоро логиката е синхронизиране на системите”, категоричен е Събев.

Експертът заключи, че социалната политика е правомощие на държавите членки, така че респективно те са тези, които ще трябва да упражняват контрола със съответните агенции, структури и министерства.

Очаквайте цялото интервю със зам.-министър Георги Събев в Агри.БГ.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.