Специален доклад за стабилизиране на доходите на земеделските стопани, изготвен от Сметната палата, беше представен на първото заседание под Хърватското председателство на работна група АГРИФИН, проведено преди дни в Брюксел. 

Танева: Показваме на ЕК стратегическия си план в края на 2020 г.

Европейската сметна палата (ЕСП) разгледа изчерпателността и последователността на предоставените инструменти на ЕС за предотвратяване и управление на рискове и кризи. На срещата евродепутатите обсъдиха дали инструментите за управление на рискове и преодоляване на кризи, са приложени ефективно и дали са постигнати желаните резултати

В доклада си Сметната палата посочва, че ОСП предоставя изчерпателен набор от инструменти за повишаване на устойчивостта на земеделските стопани. Като отбелязва, че директните плащания (41 млрд. евро годишно) оказват значително въздействие върху стабилизирането на доходите на някои земеделски стопани. 

Освен това, ОСП включва превантивни инструменти, които да помогнат земеделските стопани да повишат своята устойчивост. 

Данните обаче показват, че тяхното въздействие върху поведението на земеделските стопани е ограничено.

В доклада си ЕСП отправя и някои препоръки към Комисията за приложението на политиката:  

- Насърчаване на земеделските стопани за по-добра подготовка за кризи;

- По-добро планиране и мониторинг на подпомагането за застраховане;

- Прецизиране на критериите за предприемане и прекратяване на извънредни  мерки и тяхното съчетаване с други инструменти и коригиране на обезщетението за операции по изтегляне от пазара. 

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.