В новия програмен период се обсъжда въвеждането на клауза за неотстъпление. България е сред страните членки, които я подкрепят, съобщава земеделското министерство в последния си бюлетин за ОСП.

Младите като приоритет: Дела трябват, а не думи

Целта на клаузата за неотстъпление е да гарантира, че обемът на средствата, прехвърлени от големи към малки и средни стопанства, ще бъде поне толкова висок, колкото за периода 2014-2020. Държавите членки могат да изберат да използват тавани, намаления на плащанията и преразпределително плащане или комбинация от тях. Използването на поне един от трите инструмента ще бъде задължително.

Засега това е предложение на Португалското председателство, което търси насоки за прилагането на тази клауза от страните членки. Другият важен въпрос, по който също се търси мнение, засяга какво да е нивото на гъвкавост от страна на държавите членки по отношение на процента на средства за екосхеми. Тук се имат предвид позициите на Съвета и ЕП, които са съответно 20% и 30%. 

Относно реформата на ОСП засега е постигнато съгласие относно задължителното, но гъвкаво прилагане на дефиницията „активен фермер“. Ще има и дефиниция за „нов фермер“. 

Средствата за млади земеделски стопани ще бъдат използвани и в двата стълба. Продължава работата също по вътрешната конвергенция и схемата за малки фермери. 

На супертриалога между ЕК, ЕП и Съвета на ЕС на 26 март евродепутатите са приели компромисния пакет на Председателството за новия модел на прилагане, който засяга финансирането, управлението и мониторинга на ОСП. Новото е, че ще се изисква от държавите членки да прилагат Стратегическите планове така, както са одобрени от Комисията. 
 

Следете темата и на cap4us.agri.bg