България няма да входира Стратегическия си план до Нова година. През 2022 г. ще продължат Тематичните работни групи, за да могат да бъдат отразени всички бележки на сектора. Заедно с нещата, които новото политическо ръководство ще иска да види в Стратегическия план. Това коментира зам.-министър Явор Гечев, по време на последното заседание на Тематичната работна група (ТРГ) за обсъждане на Стратегическия план на България, научи Агри.БГ

Гласувайте: Каква е изминаващата 2021 г. за вас?

Една от причините страната ни да поиска отсрочка от Европейската комисия (ЕК) е трикратното провеждане на избори за Народно събрание. По думите на Гечев земеделското министерство ще носи отговорността за забавянето, което най-вероятно ще бъде съпроводено със санкции, тъй като по регламент, Стратегическите планове трябва да бъдат изпратени в Брюксел на 1 януари 2022 г.

По информация на Агри.БГ ресорното ведомство има готовност с документа, но е нужно принципно съгласие по всички въпроси, за да може планът да бъде завършен и изпратен към ЕК.

Все още не са доуточнени различните ставки и нивото на финансиране. Както и какъв ще е типът на прилаганите тавани за директните плащания. Това ще се реши от Народното събрание  и ще трябва да стане с промяна в Закона за подпомагане на земеделските производители.

Парламентът трябва да вземе решение и за процента за финансиране на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Едва тогава земеделското министерство ще може да състави финансов план и съответно да завърши Стратегическия план.

 

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg