Предлагането на месо в Европа може да намалее с около 14%, а млякото с 10%, ако стратегията "От фермата до трапезата" влезе в сила.

Очаква се ново отваряне на извънредните Ковид-мерки

Това би могло значително да промени пазара, генерирайки 24% увеличение на цените на говеждото месо, предизвиквайки 126% ръст на общите приходи от производството му. Това сочи анализ на Съвместния изследователски център (JRC), който е изследователската агенция под шапката на Европейската комисия (ЕК), пише irishexaminer.com.

JRC проучва вероятните ефекти от новата стратегия на ЕК, включително предложението за намаляване на общата употреба на пестициди; редуциране на разхищението от храна; намаляване на използваните торове в земеделието, както и амбицията за повишаване на биологичните площи с 25% до 2030 г.

Намаляването на употребата на торове с поне 20% се очаква да окаже голямо влияние върху животновъдния сектор, тъй като и животните ще трябва да бъдат намалени. Оттук идва и прогнозираното намаление на предлагането на месо с около 14%. Според центъра производството на мляко пък ще спадне с 10%.

Междувременно мерките от стратегията "От фермата до трапезата" може да предизвикат до 43% увеличение на цените на свинското месо. А 18% ръст на цените на птиче месо би довело до по-висок общ доход за съответните производствени сектори (увеличение съответно със 129% и 83%).

Очаква се говеждото месо също да поскъпне от 17% до 38%. А това значително ще увеличи доходите на производителите на говеждо, свинско и птиче месо.

Изследователите признаха, че в реалния свят (а не в икономическите модели, които са използвали), такива драматични вътрешни ценови сътресения, водещи до големи ценови разлики, биха довели до увеличаване на вноса.

Сценариите, които разглеждат от центъра, не включват внос, който да се увеличи достатъчно, за да компенсира спада на предлагането в ЕС. Въпреки това според изследователите са необходими допълнителни изследвания, за да се получи по-добра представа как такъв драматичен шок ще повлияе на световните търговски потоци от говеждо и свинско месо.

В контраст, доходите на зърнените сектори в ЕС се очаква да намалеят значително (с 26%). Това би се дължало на 11% спад на добивите и 4% намаление на площта, твърдят от JRC.

Информационната кампания "ОСП работи за нас: Гледай напред" се осъществява от Агригейт Медия и е съфинансирана от програма IMCAP на ЕС.

Следете темата и на cap4us.agri.bg