Приемането на новата Обща селскостопанска политика (ОСП) на ЕС се бави и възниква въпросът какви промени ще настъпят в действащите правила за финансова подкрепа на земеделските производители в преходния период от една или две години след 2020 г.

България намери съмишленици в борбата за запазване на Преходната национална помощ

През последните дни на своя мандат сегашния състав на Европейската комисия (ЕК) подготви пакет от преходни правила, които да се прилагат, за да няма вакуум в субсидирането.

На заседанието на Работна група „Хоризонтални селскостопански въпроси“ миналата седмица ЕК направи детайлно представяне на двата проекта на регламенти, които представляват пакетът от преходни правила, съобщиха от българското земеделско министерство. 

Експертите обясниха, че разделянето на преходните правила в два регламента се налага от необходимостта от спешното приемане на разпоредби за прехвърлянето на средства между Първи стълб – директните плащания, и Втори стълб – развитие на селските райони, за 2020 г. Необходимо е също да продължи прилагането на финансовата дисциплина, която гарантира, че ще има финансови средства за някои пазарни мерки. 

Третият елемент от т. нар. „Регламент относно гъвкавостта“ е предвиждането на възможност за адаптиране на таваните за обвързана подкрепа в случай на използване на гъвкавостта за прехвърляне на средства между стълбовете за 2020 г. 

Този проект на регламент трябва да бъде приет до края на годината или най-късно в началото на следващата година, което се счита за постижимо поради техническия характер на акта.

Допълнителни бележки и предложения по преходния регламент могат да бъдат изпращани до 22 ноември 2019 г. Преходните правила ще продължат да се обсъждат на 2 и 9 декември 2019 г.  

В края на ноември се очаква проектът да бъде предоставен на Европейския парламент, който вече е изразил готовност за приемане на регламента по бърза процедура. 

Вторият проект на регламент осигурява преходните правила за директните плащания, развитието на селските райони и секторните мерки. 

Действащите към момента регламенти ще продължат да се прилагат и през преходната година, но се налага допълване на някои разпоредби, които осигуряват действието им за още една година. 

Данните за финансовите тавани са базирани на предложението на ЕК за Многогодишната финансова рамка (МФР) и ще бъдат окончателно актуализирани след приемането на рамката през следващата година. 

По време на заседанието ЕК отговори на множество технически въпроси, поставени от държавите членки. България още веднъж постави въпроса за запазване на Преходната национална помощ през преходния период, отчитайки нейната важност за секторите, които се подпомагат с този вид подкрепа. 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.