Новата системата от правила за субсидирането на земеделските производители в ЕС е била основна тема на заседанието на работната група „Хоризонтални селскостопански въпроси – реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП)“ този месец в Брюксел. 

Искат отлагане на срокове по ОСП заради коронавируса

Документацията, отчитането и администрирането през новия програмен период 2021-2027 г. изглежда ще се утежняват.

„Бяха обсъдени предложенията на председателството във връзка с новия модел на прилагане и примери от Европейската комисия относно Годишните доклади за качеството на изпълнението на стратегическите планове, редакция на разпоредбите относно секторните видове интервенции и определяне на единен процент или фиксирана сума за интервенциите, свързани с околната среда и климата, които трябва да бъдат включени в стратегическите планове по ОСП“, съобщи Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в бюлетина за политиката през следващия програмен период.

Представителите на страните членки са задали голям брой технически въпроси за практическото отчитане на продуктите, резултатите и плащанията по интервенциите – схемите и мерките в бъдещите национални стратегически планове.

Специалистите изразили притеснения от смесването на финансови правила по първия и втория стълб на ОСП – директните плащания и подкрепата за развитието на селските райони. 

МЗХГ: „По отношение на секторните интервенции голяма част от държавите членки приветстваха възможността за въвеждане на опростени разходи в секторите „Плодове и зеленчуци“ и „Вино“, като считат за целесъобразно опростените разходи да могат да се прилагат също за останалите сектори.“

Експертите са поискали и допълнителни разяснения по различни нови разпоредби и използваните понятия в тях. 

Голям брой спорни въпроси остават за финансирането на мерките, свързани с околната среда и климата. Представителите на отделните страни запазват различни позиции по въпроса трябва ли да бъде определен единен процент или фиксирана сума за интервенциите, насочени към постигане на екологичните цели на ОСП.

Обсъждането на темата за зелените марки и плащанията ще продължи и в бъдеще.

Следете темата и на cap4us.agri.bg .