Амбициозна среща, свикана от португалското председателство на ЕС на 26 март, която трябваше да допринесе за напредъка в преговорите по реформата за Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, не донесе почти никакви решения. Въпреки това преговарящите са на мнение, че това е “стъпка в правилната посока”.

Стартовата линия към новата ОСП не е еднаква за всички

„Супер триалогът“ събра всички основни докладчици на Европейския парламент по досието на ОСП и ротационното председателство на ЕС. Това включва португалския министър на земеделието Мария до Се Антунес, зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс и европейския комисар по земеделие Януш Войчеховски.

„Днешният супер триалог беше необходим тласък в преговорите за реформа на ОСП. Дискусиите бяха конструктивни. Постигнахме значителен напредък, например по новия модел за доставка. По отношение на младите, както и дефинициите за нов и активен земеделски производител, постигнахме по-добро разбиране на взаимните позиции и сега сме една крачка по-близо до споразумение. Освен това взехме временно решение относно правата за засаждане на лози и етикетирането на виното", заяви Норберт Линс, председател на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП.

Реши ли се нещо за бъдещата ОСП?

Той добави, че въпреки че всяка страна-членка показа готовност за диалог и компромис, все още са нужни допълнителни дебати, относно таваните на плащанията и преразпределителното плащане.

„След добрата атмосфера на срещата, съм оптимист, че можем да финализираме преговорите за реформата на ОСП. Но Съветът ще трябва да покаже повече гъвкавост през следващите седмици", добави Линс.

Какво предстои?

Следващите тристранни разговори за ОСП са насрочени за 16 април, когато ще се обсъди Регламента за стратегическия план; за 21 април - Регламент за общата организация на пазара и за 23 април, когато ще се дебатира Регламента за финансиране, управление и мониторинг.

Тристранните преговори между Парламента, Съвета и Комисията относно окончателната визия на новата ОСП започнаха на 10 ноември. Оттогава са проведени приблизително седемнадесет трилога, включително този супер трилог, както и няколко десетки технически и подготвителни срещи.

Следете темата и на cap4us.agri.bg